Sobota, 20. dubna 2024

Motorkáři ničí vzácný brdský prales, hlídky nikde

Motorkáři ničí vzácný brdský prales, hlídky nikde
Bezohlední motorkáři už několik let ničí velmi cennou přírodní památku nedaleko Prahy, původní prales Kuchyňka na hřebenech Brd. Tamní terén využívají jako tréninkovou a adrenalinovou trasu, ačkoliv je zakázaný vjezd i v okolí rezervace.
Místní policie o problému ví, ale zatím se jí nepodařilo situaci vyřešit. Lesy vlastní ColloredoMansfeldové a jejich správce Josef Myslivec na to policisty opakovaně upozorňoval.
"Samozřejmě si tam jezdí, jak chtějí, bez poznávacích značek a na terénních motorkách nebo čtyřkolkách. Máme s nimi problémy už dlouho, ale jsme proti nim stále bezmocní. Jednou mi jeden z nich řekl, že tady musí jezdit, protože už je mu země malá," řekl.
Podobně to ale vypadá i v jiných koutech České republiky. Řádění motorkářů nezůstávají ušetřeny ani části Šumavy, Krkonoš nebo Labských pískovců.

Ohrožovali i turisty

"Ano, motorkáři v národních parcích způsobují erozi půdy, plaší zvěř, ničí vzácná stanoviště rostlin a podobně. Strážní služba parků se to snaží řešit, bohužel proti jejich strojům nemá většinou šanci, a navíc se je kvůli chybějícím nebo zakrytým značkám nedaří ani identifikovat," potvrdila Právu Eva Veverková z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.
Motorkáři však představují velké riziko i pro pěší turisty, kteří místa hojně navštěvují především o víkendech. Jedna z turistek Právu popsala svůj zážitek z poslední doby, kdy se vydala se svým partnerem, který pracuje jako policista, na túru do brdských lesů.
Kvůli dvěma motorkářům uprostřed státní přírodní rezervace prý musela i s přítelem uskakovat do houští. Když se bránili a volali na ně, aby toho zanechali, začali prý být ještě agresivnější. "Dokonce vyhrožovali, že jestli partner nebude mlčet, špatně v těch hlubokých lesích daleko od lidí skončí. Zmizeli, teprve když vytáhl pistoli a vystřelil do vzduchu. Zůstaly po nich v zemi hluboké rýhy od terénních pneumatik," dodala turistka. Také Jana Kovaříková z Prahy viděla ničení jedné z nejzachovalejších částí přírody ve středních Čechách na vlastní oči.
"Nechápu, proč se s tím nic nedělá. Trampové jsou honěni lesníky a ochranáři po lesích jako banderovci za to, že si někde u potoka jednou za čas rozdělají malý oheň, ale že se tady dlouhodobě plundruje území s teoreticky nejpřísnější ochranou, to nikoho nezajímá," řekla.
Zástupce ředitele příbramské policie René Peták Právu potvrdil, že tamní policie není příliš úspěšná. Přičítá to nedostatku lidí i prostředků.

Slibují posílení hlídek v lesích

"Na oblast Kuchyňky zaměříme pozornost. Nevylučuji, že o víkendech a během bezpečnostních akcí bychom tam naveleli hlídky s vybavením schopným zastavit i ty motorkáře, kteří by chtěli ujíždět," slíbil Peták.
Podle Veverkové je vjíždění do národních parků, chráněných území a vůbec do lesů po lesních cestách v rozporu se stávajícím zákonem o ochraně přírody a zákonem o lesích.
"Proto v tomto směru není nutné přijímat novou legislativu. Spíše je třeba využít stávající zákony a zaměřit se na jejich vymáhání. Výhledově bude zapotřebí posílit strážní službu v národních parcích. Významnou úlohu by v ochraně proti bezohledným jezdcům měla také začít hrát policie," zdůraznila Veverková.
Zákon na takové konání motorkářů pamatuje až tříletým vězením, při opakování dokonce až pěti lety. "V případě, že by najížděli na lidi, mohlo by jít o pokus trestného činu ublížení na zdraví nebo za určitých okolností také o obecné ohrožení. Sazba je dokonce až osm let," potvrdil Právu advokát Jaroslav Ortman.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů