Čtvrtek, 28. března 2024

Moravská galerie představí ekologické fotografie

Moravská galerie představí ekologické fotografie

Krajinářské fotografie vysoké umělecké hodnoty, obohacené o pohled vědce- ekologa. Tak lze ve stručnosti charakterizovat dílo brněnského fotografa Miloše Spurného. Jeho snímky nyní představuje Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie v Brně na výstavě nazvané Mezi fotografií a ekologií.

KULTURA. Podle kurátora a autora fotografické sbírky Moravské galerie Antonína Dufka byl Miloš Spurný předchůdcem dnešních ekologů. "Byl zvláštním případem fotografa, který byl zároveň vědcem. A to se projevuje v jeho tvorbě, která je na jedné straně velice kultivovaná, ale na druhé straně to byl předchůdce dnešních ekologů a do těch svých fotografií svým způsobem vkládal poznání o krajině tak, jak ji byl schopen poznat do daleko větší hloubky než běžní lidé, jako jsme třeba my."
Spurného snímky mají i dokumentární význam a zachycují dnes už zaniklá místa na Vysočině a na jižní Moravě pod Pálavou. "Těch fotografií pod Pálavou je tady celá řada, upozornil bych hlavně na jednu, na které najdete soutok Moravy a Dyje, který samozřejmě zmizel v novomlýnských nádržích," dodává Dufek.
Miloš Spurný chtěl za každou cenu zachytit krajinu, která se překotně měnila, většinou k horšímu, vzpomíná jeho manželka Věra Spurná: "To se snažil, protože věděl, že se to mění. Krajina měla být produktivní pro zemědělství a k tomu se to muselo přizpůsobit. Někdy velice tvrdě."
K výstavě Mezi fotografií a ekologií je připraven i bohatý doprovodný program, který představuje autora i jako filmaře. Především půjde o Spurného film Sbohem staré řeky z oblasti Nových Mlýnů. Právě sem vede jeden z výletů Moravské galerie, kde se také výletníci zastaví ve vinném sklípku.

Název zdroje: Metro

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů