Čtvrtek, 28. března 2024

První světové mezinárodní setkání odborníků z oblasti spermatologie ryb na Jihočeské univerzitě

První světové mezinárodní setkání odborníků z oblasti spermatologie ryb na Jihočeské univerzitě

Ve dnech 29. - 31. 8. 2007 se ve Výzkumném ústavu rybářském a hydrobiologickém Jihočeské univerzity ve Vodňanech uskuteční první světové mezinárodní setkání odborníků z oblasti spermatologie ryb. Pořadatelé očekávají 46 účastníků ze 17 států 4 kontinentů (Španělsko, Ukrajina, Polsko, Irsko, Japonsko, Portugalsko, Jihoafrická republika, Francie, Maďarsko, Německo, Taiwan, Írán, Itálie, Kanada, Švédsko, Izrael a Česká republika). Ačkoliv se jedná o tématicky (z rybářského pohledu) poměrně úzký obor, na programu jednání bude na šedesát prioritních přednášek a posterových sdělení, které budou finálně otištěny ve vědeckém časopise Journal of Applied Ichtyology. Na workshopu budou představena a diskutována odborná sdělení z oblasti základního i aplikovaného výzkumu spermií jak sladkovodních, tak i mořských druhů ryb.

Pokud máme přiblížit rybí spermie, je možné je charakterizovat jako specializované buňky, které se musí ve vnějším prostředí vyrovnat s extrémně odlišným prostředím v podobě sladké, brakické či slané vody. Životnost spermií ve vodě je poměrně krátká, v řádu desítek sekund, za kterou musí vniknout do vajíčka a oplodnit jej. Proto u převážné většiny druhů ryb neznáme přesný proces průniku spermie do vajíčka s následným oplozením. Novinky se dají očekávat ve znalostech o jeseterovitých rybách a úhoři říčním a některých pro nás exotických druzích ryb. Workshop tedy postihne vývoj poznatků v oblasti spermiologie ryb s využitím řady základních znalostí z oblasti buněčné a molekulární, použití biotechnologických metod a zmrazování spermatu. Převážná většina sdělení se zaměří na spermatogenezi a spermiogenezi, na inhibiční a aktivačními faktory spermií včetně vlivu polutantů u modelových druhů chrupavčitých a kostnatých ryb s určením motility spermií, aktivity enzymů, integrity akrosomu a oplozovací schopnosti. Navazující, spíše již aplikační činností, důležitou pro chov ryb, bude příprava aktivačních a imobilizačních roztoků pro spermie k zvýšení a stabilizaci úrovně oplození jiker, včetně poznatků o nových metodikách zmrazování spermií pro ochranu genofondu důležitých druhů ryb, a to s orientací na nejvíce ohrožené druhy, jako jsou jeseteři. Rovněž bude diskutována možnost využití gamet ryb, především spermií a jejich organel, např. mikrotubulů, jako vhodných indikátorů kvality vodního prostředí. Vedle vlastních přednášek a posterových sdělení se workshop zaměří na výměnu poznatků z oblasti metodologie výzkumu rybích spermií a účastníkům budou představeny laboratorní postupy používané ve VÚRH JU, které jsou špičkou v oblasti spermatologie ryb.

Pořadatelé předpokládají, že po tomto prvním setkání budou následovat další v jiných státech (Španělsko, Japonsko nebo Kanada).

Zdroj: Prof. Ing. Linhart Otomar, DrSc., ředitel VÚRH JU  a hlavní organizátor workshopu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů