Pátek, 29. března 2024

Ryby proti malárii

Ryby proti malárii
Ryba tilapie, jíž se také říká ryba svatého Petra, možná pomůže s bojem proti malárii v africké Keni. Informuje o tom server Osel.cz.

Většina vodních ploch je v Keni zamořena larvami komárů, kteří jsou přenašeči malárie, a přitom přirození nepřátelé larev - ryby - se v Keni přitom nevyskytují, protože většina vodních ploch je prakticky kompletně vylovena, připomíná Osel.cz.
Vědci proto zkusili v Keni nasadit rybu tilapii, která je původně z Nilu a je nesmírně žravá. Po 15 týdnech doslova vyžrala téměř všechny larvy komárů, což by mělo snížit riziko malárie v celém regionu.

Sekundárním pozitivním jevem je, že tilapie rychle roste a její maso je prý chutné. Kromě likvidace larev by tak ryba posloužila i jako zdroj obživy pro většinu Keňanů. Nehrozí prý ani riziko, že by ryba nezapadla do místního ekosystému, protože není cizím živočišným druhem.
Pokud by se však enormně rozmnožila, vědci prý už mají připravený plán, jak se ryby opět zbavit.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů