Pátek, 29. března 2024

Nové knihy

Poprázdninové knižní tipy
Nové knihy

M. Ridley: Červená královna. Evolučnímu biologovi se podařilo napsat knihu, která se mezi profesionálními i laickými zájemci o evoluci stala naprosto kultovní. Vypráví o tom, jak si zvířátka vybírají sexuální partnery, aby předala své geny do dalších generací. Vybrat si toho nejlepšího partnera je ale složité. Proto samečci a samičky hrají různé rafinované evoluční hry, aby se prezentovali v co nejlepším světle, správně odhadli kvality svých protějšků a také odhalili jejich případné nekalé triky. Zdá se vám to povědomé? No, ne všechno se dá aplikovat ze světa zvířat na lidi, ovšem leccos ano, jak Ridley ukazuje. Knížka se jmenuje podle šachové královny z Alenky v říši divů. Ta Alence radila, že jediný způsob, jak zůstat na místě, je běžet co nejrychleji. Což přesně sedí na evoluci: Kdo chvíli stál, už stojí opodál a nejspíš vyhyne, zatímco jeho konkurenti se vyvíjejí. Druhé české vydání knihy, která vznikla v roce 1993.

X. Finkenzeller: Rostliny Alp. Po úspěšné květeně Středozemí vydává Academia atlas rostlin z další turisticky atraktivní oblasti, Alp. Pokud se pojedete podívat do Alp mimo lyžařskou sezónu, rozhodně přibalte do batohu! Příručka s kvalitními barevnými fotografiemi a popisem jednotlivých druhů vám jistě mnohokrát pomůže zjistit, co to tady na skále roste za krásnou kytku. Dal bych tři hvězdičky, kdyby byl v knize také nějaký alespoň zjednodušený určovací klíč, aby člověk nemusel kvůli každé rostlině prolistovat celý atlas.

Dnešní bonus je krásná kniha, kterou už můžete někomu schovat na Vánoce. A. Fothergill: Planeta Země  přináší skoro čtyři stovky jedinečných fotografií přírody. Mnoho jich je z míst, na která se dostane málokdo, například z Arktidy nebo oceánských hloubek. Největší prostor dostávají zvířata, ovšem užijete si také trochu rostlin a geologie. Fotky jsou bezkonkurenční, nicméně i doprovodný text má úroveň. Aby ne - autor se věnuje tvorbě dokumentárních pořadů v prestižní BBC, která knihu i vydala.

Kráceno

Autor Jan Kolář,

http://kolar.blog.respekt.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů