Středa, 24. dubna 2024

Botanici objevili na Jindřichohradecku vzácnou vodní kapradinu

Botanici objevili na Jindřichohradecku vzácnou vodní kapradinu

Botanici objevili na Jindřichohradecku velmi vzácný druh vodní kapradiny, která byla na území České republiky již 70 let považována za vymřelou a je unikátní i v rámci střední Evropy. Našli ji na kraji rybníka v masívu Jihlavských vrchů nedaleko obce Studená v oblasti zvané Javořická vrchovina, řekla dnes ČTK botanička Ester Ekrtová.

Rostlinu v srpnu objevili doktorandští studenti katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Jmenuje se míčovka kulkonosná, latinsky Pilularia globulifera. "Ve střední Evropě se jedná o extrémně vzácný druh vázaný na obnažená dna a bažinaté břehy rybníků," upřesnila botanička. Tato rostlina byla naposledy zaznamenána v letech 1934 až 1937 pouze ve třech místech na Třeboňsku, od té doby už nikde v tuzemsku. Nejbližší přirozené lokality jsou známé až z jižního Bavorska.

Upřesnila, že míčovka na první pohled nepřipomíná kapradinu, protože z plazivého větveného oddenku vyrůstají pouze niťovité listy, které vůbec nepřipomínají složené listy většiny druhů českých kapradin. Listy míčovky jsou v mládí stočené do spirály, proto se také dá dobře identifikovat jako kapradina.

Míčovka dostala název podle kulovitých útvarů vyrůstajících z oddenku, které připomínají malé míče. V nich jsou ukryty samčí a samičí výtrusy, které se velikostí výrazně liší, proto je míčovka řazena mezi různovýtrusé kapradiny.

Javořická vrchovina, která leží na území Jihočeského kraje a kraje Vysočina, je na jihočeské části od roku 2004 přírodním parkem. "Oblast je velmi zachovalým a přírodovědně cenným územím a vyhlášení již dříve uvažované chráněné krajinné oblasti by zde bylo jistě zcela na místě. I v budoucnu tu lze čekat významné objevy," míní botanička.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů