Pátek, 29. března 2024

Hluk si oblíbili exotičtí pavouci

Hluk si oblíbili exotičtí pavouci

ZLÍNSKÝ KRAJ - Tropický pavouk zápřednice jedovatá, kterou nedávno objevili zoologové v Hluku na Uherskohradišťsku, není jediným jedovatým pavoukem na Slovácku. Do společnosti osminohých predátorů přibyl další tropický unikát, slíďák úhorní. Místem jeho výskytu je například Hlucká pahorkatina v blízkosti Drslavic a Hluku.

Zápřednice jedovatá nebo slíďák úhorní se dříve objevovali především v tropech
„Pavouka objevili lidé při úpravě terénu.  Odchytli ho do umělohmotné láhve a předali k určení pracovníkům ochrany přírody a krajiny Krajského úřadu Zlínského kraje,“ sdělil Jaroslav Hrabec z odboru životního prostředí a zemědělství zlínského krajského úřadu. Unikátnost objevu potvrdil i přední český zoolog Jan Buchar. „Jedná se o historicky první nález tohoto druhu na území České republiky,“ konstatoval v době prvního nálezu slíďáka, v roce 2003, Buchar. Od té doby se populace slíďáků značně zvýšila.

„Loni odborníci provedli rozsáhlý průzkum, při němž slíďáka objevili u Hluku a na řadě míst Pomoraví mezi Uherským Hradištěm a Napajedly,“ upřesnil Hrabec. Odborníci tvrdí, že obavy z ochlupeného, zhruba 6 centimetrů dlouhého pavouka nejsou opodstatněné. „Je méně jedovatý než zápřednice. Navíc tento pavouk zaútočí jen v sebeobraně,“ uklidňoval  Hrabec.

Domovem slíďáka úhorního byla ještě donedávna především Sýrie, Turecko, Zakavkazsko, Balkánský poloostrov, Řecko, Maďarsko a jižní Slovensko. Pavouk nejraději osidluje vyprahlé úhory, pastviny, ale objevuje se také na protipovodňových hrázích. Z výskytu jedovatých pavouků mají radost snad jen odborníci a badatelé. Naopak strach mají hlavně rodiče malých dětí. „Teď abych se bál pouštět děti do přírody.

Kousnutí takového pavouka nelze nikdy podceňovat. Zvlášť když u kousnutého dítěte nelze spolehlivě vyloučit alergickou reakci,“ zamyslel se třiašedesátiletý Josef Pavelčík z Veselí nad Moravou, který v Hluku pravidelně navštěvuje svou dceru a dva vnuky.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů