Čtvrtek, 28. března 2024

Milovníkům přírody začíná sváteční období

Milovníkům přírody začíná sváteční období

LITOMĚŘICKO - Důvodem je říje jelenů, ti jsou během roku těžko spatřitelní, ale nyní vychází na louky a neskrývají svoji přítomnost

Nejen vyznavačům Hubertova cechu, ale všem milovníkům přírody začíná nyní, v druhé polovině září, doslova sváteční období, které se koná jen jednou do roka. Důvodem je jelení říje. Silní jeleni jsou během roku totiž těžko spatřitelní i pro samotné myslivce. Nyní však období vychází na louky a svoji přítomnost ohlašují mohutným hlasem.

„Při troše štěstí může zkušený pozorovatel získat zážitky, které patří k těm nejzajímavějším a nejpůsobivějším v jeho životě,“ přiblížil Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. Zvláště působivé je období jelení říje v horských terénech, kde se troubení jelenů patřičně rozléhá a je násobeno ozvěnou. „Jelení říje je pro myslivce opravdovým, svátkem, avšak na Litoměřicku ji ,bohužel, nepozorujeme téměř vůbec, a to z jednoduchého důvodu. Jeleni u nás nežijí,“ upozornil Adolf Rolínek, jednatel litoměřické Českomoravské myslivecké  jednoty.

Starý jelen má hluboký, sebevědomý hlas a zní mohutně. Mladší jeleni mají hlas o půl až dva tóny vyšší. Troubení jelenů má v průběhu říje různé hlasové zabarvení i výraz. Jinak se ozývá jelen například na počátku říje, kdy hledá laně. Jinak když je u laní, či vyhrožuje soupeři, nebo když soka zahnal a troubením oslavuje vítězství.

„Po ukončení říje se jeleni v lese doslova ztratí a další jistá šance na jejich pozorování je až další rok. Každopádně na pozorování jelení říje se vyplatí pozvat na pomoc zkušeného myslivce, který dokáže pomoci jeleny najít,“ radí Jiří Šilha z ČMMJ.

Jelení říje se projevuje i zvýšenou migrací jelení zvěře. Proto by měli v tomto období zvýšit svoji pozornost řidiči v horských oblastech, zvláště v lesních úsecích. „Na nepozornost a nepřiměřenou rychlost pak zbytečně doplácejí řidiči poškozením svého vozidla. Ke škodě samozřejmě dochází také na zvěři,“ vysvětlil Šilha.

Napodobení hlasových projevů jelena lze provádět na řevnici. V této činnosti pořádají myslivci každoročně dokonce Mistrovství České republiky a Mistrovství Evropy. Jako řevnice pak slouží vábničky z velké mušle, volského rohu či stvolu bolševníku.
 Michal Závada

MOJE LITOMĚŘICKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů