Sobota, 20. dubna 2024

Kam se vydat na Václava?

Kam se vydat na Václava?

Přece do přírody. Potřebujeme to všichni, nejenom Václavové. Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina proto spolu s dalšími ekologickými organizacemi pořádá 28. září na svátek sv. Václava pro veřejnost programy v přírodě. S nabídkou oddechového dne  různé náročnosti a zaměření přichází ekologická střediska ve všech regionech České republiky. Akce „Na  Václava do přírody – nejen Václavové to potřebují“ má jediný cíl. Nabídnout veřejnosti příjemně strávený volný den v přírodě. „Vždyť kontakt s přírodou je podle psychologů jednou z hlubokých a spontánních lidských potřeb. Zvlášť pro lidi, kteří žijí v městském industriál­ním prostředí je blahodárný nejenom čistý vzduch, ticho a klid. Balzámem pro duši je i esteticky ideální sladění přírodních prvků, které se jinde nenajde“, říká zástupce ředitele sdružení Pavučina Václav Broukal.

Ekologické organizace, které se do této akce zapojily, připravily nejrůznější vycházky, výlety a vzdělávací i relaxační programy. Podle své kondice si můžete vybrat trasy s různou náročností. V nabídce jsou výlety pro turisty s doprovodem a výkladem odborníků, stezky pro cyklisty i trasy, které zvládnou maminky s kočárky. Nechybí ani rodinné programy. Např. Ekocentrum Žabka vás zve do Kunovského lesa u Uherského Hradiště na soutěžní odpoledne pro celé rodiny zakončené táborákem. S Hnutím Brontosaurus Botič můžete poznávat  historické památky a přírodní zvláštnosti Polabí při výletě z Lysé nad Labem do Čelákovic. S Ekocentrem Šípek prožijí děti v Českém Krumlově zábavné i vzdělávací odpoledne s názvem „Ekovýchova hrou“. Sdružení Tereza a Městská část Prahy 13 připravily procházku podél potoka Prokopského údolí. Děti v doprovodu rodičů mohou zjišťovat, jak voda ovlivňuje tvář krajiny a její život. S Českým svazem ochránců přírody, Zdravým městem Prostějov a Dobrovolnickým sdružením Adra se můžete vydat na „Pochod všech generací“ a poznat např. památné stromy Prostějovska.

Akce „Na Václava do přírody“ je součástí kampaně Měsíc ekologické výchovy,  který na září vyhlásilo Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina  s Český svazem ochránců přírody. Nad kampaní převzalo záštitu  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo životního prostředí, které kampaň podpořilo i finančně. Přehled všech akcí najdete na narodnisit.cz v sekci „Pro veřejnost“.

Kontakt: Václav Broukal, 776 687 411; Lenka Daňková, 721 133 108
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů