Pátek, 29. března 2024

Schengen by mohl ničit Tatry, varují Slováci

Schengen by mohl ničit Tatry, varují Slováci
Slováci se obávají, že po vstupu jejich země a Polska do schengenského prostoru volného cestování zástupy Poláků poničí slovenskou stranu Tater.

Chtějí proto vysokohorské stezky vést jinudy než dosud, aby ztížili turistům překročení hranice. O záměru včera informoval polský deník Gazeta Krakowska.

Upozorňuje, že zapojení obou států do schengenského prostoru umožní přecházet hranici v Tatrách pouze s občanským průkazem nebo pasem v kapse na všech místech, kde se protínají polské a slovenské turistické stezky.

Takových míst je hodně - mezi jinými Rysy, Kasprový vrch nebo celý pás nad Chocholovskou dolinou, která je na polské straně hor.

"O dolinu se nebojte"

Ředitelství slovenského Tatranského národního parku má údajně největší strach o Tichou dolinu. Hrozí prý její zničení, pokud by přes ni pochodovaly tisíce turistů.

"Pro přírodu to bude velice špatné," zdůraznil ředitel parku Pavol Majko.

Šéf polského Tatranského národního parku Pawel Skawiński si myslí, že obavy slovenských kolegů jsou předčasné. Předpokládá, že polští turisté si místo náročné, několikahodinové cesty Tichou dolinou vyberou jednodušší procházku jinudy.

"A hlavně pamatujme, že slovenské Tatry jsou pro turisty od 1. listopadu do 15. června právě kvůli ochraně přírody uzavřeny, v té době polští turisté nebudou moci nikam," připomněl ředitel Skawiński.

Obavy z vyšší návštěvnosti Tater nemá ani šéf sdružení turistického ruchu v oblasti Peter Chudý. "Nemyslím si, že se Poláci pohrnou do Tiché doliny," řekl v rozhovoru pro ČTK.

Dodal, že Polákům sice jejich část Tater nestačí, ale dostat se na Slovensko přes hory není nijak jednoduché. Více návštěvníků v Tatrách by přitom Chudý uvítal.

Pohodlně, přes přechody

"Návštěvnost Tater je už několik let stabilizovaná. Neočekávám, že by měla po vstupu do Schengenu výrazněji stoupnout," snaží se mírnit poplašné předpovědi mluvčí slovenského ministerstva ochrany životního prostředí Peter Višváder.

Zda jsou obavy z přílivu polských návštěvníků liché či nikoliv, však podle něj ukážou až první měsíce turistické sezony.

Višváder se domnívá, že i po otevření hranic budou turisté pro návštěvu Tater využívat hraniční přechody.

Tatranský národní park je nejstarším podobným areálem na Slovensku. Ročně ho navštíví zhruba pět milionů turistů, kteří mohou využít turistické stezky v délce 600 kilometrů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů