Čtvrtek, 18. dubna 2024

Polští ekologové vydali nové bajky, kde vlk je dobrák

Polští ekologové vydali nové bajky, kde vlk je dobrák

Polští ekologové se rozhodli vydat bajky, příběhy a pohádky, v nichž vystupují vlci v kladných rolích. Chtějí prý tak změnit nespravedlivý negativní pohled na zvířata, která jsou od přírody přátelská a vlídná.

VARŠAVA - Podle zástupců Světového fondu na ochranu přírody (WWF) si až 40 procent Poláků myslí, že vlci jsou zlí a je nutné se jich bát. Zvířata, jejichž četná populace žije v Polsku, jsou stále zabíjena, ačkoliv patří mezi přísně chráněná.

Odborníci tvrdí, že strach před těmito savci je zakořeněn v lidech již od raného dětství, kdy poslouchají a dívají se na pohádky a příběhy například o Červené Karkulce, vlkodlacích, vlkovi v ovčí kůži a další. Děti jsou strašeny různými stvořeními s velkými zuby, řada dospělých se pak "lesních bestií" bojí.

Organizace WWF Polska se proto rozhodla, že chce skoncovat s těmito hroznými pověstmi. Vlk je podle ní dobrý a je třeba to říci jiným.

Autory nových příběhů o vlcích jsou polští novináři a spisovatelé. Před Vánocemi se na trhu objeví CD s pohádkami, které čtou polské hvězdy.

Odhaduje se, že v Polsku žije několik stovek vlků. Jejich domovem jsou lesy na jihovýchodě země a také na polské straně Beskyd, odkud někdy přebíhají i do České republiky.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů