Středa, 24. dubna 2024

Vítězové soutěže Arniky na Šumavě

Vítězové soutěže Arniky na Šumavě

STOŽEC/PRAHA – Sedmnáct studentů z Jičína, Přerova a Milevska navštívilo ve dnech 8.-13. října Národní park Šumava. Tento pobyt představoval hlavní cenu určenou pro tři vítězné týmy soutěže Odpad jako surovina, kterou připravilo sdružení Arnika pro studenty středních škol z celé České republiky.

Studenty přijali zástupci vedení Správy Národního parku a CHKO Šumava a po celý týden je provázeli profesionální strážci ochrany přírody. „Kromě zajímavých míst na Šumavě, např. Boubín, Plešné jezero, začátek „zážitkové stezky“ na Plechý, Stožecká kaple, jsme navštívili také německý Národní park Bavorský les. Díky tomu jsme mohli srovnat mimo jiné rozdílný přístup k řešení kůrovcové kalamity v obou zemích,“ uvedla Silva Hašlová, studentka Gymnázia Jakuba Škody v Přerově. „Vrcholným zážitkem se pro nás stalo jednodenní splouvání Vltavy na kánoích, opět za doprovodu strážce ochrany přírody,“ dodal Petr Řeháček, student Gymnázia Milevsko.

Vítězným družstvům se podařilo ve spolupráci se svými konzultanty prosadit třídění odpadů ve svých školách. To by ovšem k výhře nestačilo. „Studenti jičínského Lepařova gymnázia zaujali porotu dvěma velkými anketami o třídění odpadu mezi obyvateli města a mediálními aktivitami, tým z Přerova zase videem dokumentujícím práci týmu a originálními webovými stránkami. Milevští zpracovali nejlépe se všech soutěžících téma "ekologicky šetrná domácnost" a o svých aktivitách intenzivně informovali své okolí,“ sdělil Milan Návoj, koordinátor soutěže.

„Soutěž nám ovlivnila celý školní rok. Přídomkem "ekologové" nás častovali naši rodiče, spolužáci, učitelé i uklizečky. Nikdo z nich nebyl našich aktivit ušetřen, všechny jsme nutili, aby nám pomáhali. Bylo to náročné, ale šli bychom do toho znovu,“ uzavřela Eliška Macounová, studentka jičínského Lepařova gymnázia.

Projekt Odpad jako surovina se konal od září 2006 do května 2007 pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Hlavními partnery projektu byly: Hlavní město Praha a společnost Provident Financial s.r.o. Mezi další partnery patřily: Správa NP a CHKO Šumava; Národní muzeum; časopis Lidé a Země a Ruční papírna Velké Losiny a.s. Odborné spolupracující organizace zastupovaly: CENIA, česká informační agentura životního prostředí; Gymnázium Jana Palacha Praha; VÚV T.G.M. – Centrum pro hospodaření s odpady a obč. sdružení Ekodomov.

Více informací o celé soutěži i pobytu na Šumavě Vám může poskytnout koordinátor projektu Milan Návoj (731 289 939) nebo fotogalerie na webových stránkách: odpadjakosurovina.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů