Pátek, 29. března 2024

Ekologové na Plzeňsku odnesli z kostelů tunu netopýřího trusu

Ekologové na Plzeňsku odnesli z kostelů tunu netopýřího trusu

Přibližně tunu netopýřího trusu uklidili v minulých dnech ze zvonic čtyř kostelů v Plzeňském kraji ekologové z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrany ptactva. Zaměřili se na vyčištění zvonic, v nichž měli chránění netopýři velcí svoje letní kolonie. Původně se měly čistit jen tři zvonice, pak ekologové našli ještě jedno místo, které si tento druh netopýrů oblíbil. Při čištění museli projít všechna podlaží věží a odstranit vrstvy několikaletého trusu, řekl dnes ČTK Karel Makoň ze spolku.

Kostelní zvonice v Radnicích na Rokycansku, Dolanech a Přeclavi na Klatovsku a v Kbelu na Plzeňsku čistilo tři až pět lidí, víc by se jich do stísněných podmínek nevešlo. "Bylo zcela nezbytné použít ochranné oděvy, rukavice a respirátory, protože hromady letitého suchého netopýřího trusu a mnohdy snad stoletá špína a prach rozvířený košťaty a lopatami v málo větratelném prostoru udělaly své," popsal Makoň. Netopýří trus je podle něj výborné hnojivo, takže část ho šla do kompostu. Zbytek, který obsahoval i kousky omítek, písku a nečistot, odvezli ekologové do sběrného dvora.

Netopýři si vybírají za svůj letní úkryt nejklidnější a nejteplejší místo těsně pod střechou. Pro ochránce přírody to znamenalo začít s úklidem v nejvyšším patře zvonice, očistit od trusu nejvýše posazené trámy ve střeše zvonice a pak následoval několikahodinový úklid všech pater. "Vyžadovalo to mnohdy nemalé lezecké schopnosti, balancování na místy prohnilých prkenných podlahách a snášení pytlů s trusem po úzkých schodech či jejich spouštění z okna na laně," popsal Makoň.

Ochránci přírody také rozložili textilie pro zachycení trusu a zajistili, aby se do zvonic nedostali holubi, aniž to zamezilo přístupu netopýrů.

Netopýr velký je užitečný a teplomilný, původně jeskynní druh. Protože působením lidí stále ubývají jeho přirozené úkryty, je nucen hledat místo pro letní kolonie i v lidských stavbách. Právě netopýr velký s oblibou vyhledává podkroví starých kostelů.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů