Pátek, 29. března 2024

Vstup do Schengenského prostoru neruší platnost národních zákonů

Vstup do Schengenského prostoru neruší platnost národních zákonů

Na konci letošního roku vstupuje Česká republika do Schengenského prostoru. To znamená, že z našich hranic zmizí hraniční kontroly a hraniční přechody už člověk pozná jen podle tabule, oznamující, že vjíždí na území jiného státu. Vstup do Schengenského prostoru ale neruší platnost české legislativy, například v ochraně přírody. I nadále tedy některá místa zůstanou veřejnosti nedostupná, přestože leží na státní hranici.

Zákon o ochraně přírody a krajiny vymezuje jednoznačně území – jedná se o nejcennější partie chráněných území, tedy I. zóny národních parků a národní přírodní rezervace – kde není dovoleno vstupovat mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody (kromě vlastníků a nájemců pozemků). Na celém území národních parků, chráněných krajinných oblastí a národních přírodních rezervací je navíc zakázáno vjíždět motorovými vozidly mimo silnice a místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody. „Tato omezení zůstávají samozřejmě nadále platná. Ať už jde o zvláště chráněná území uvnitř České republiky nebo na hranicích. Náš vstup do Schengenu na tom nemění vůbec nic,“ vysvětluje náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

Omezení se týká všech čtyř českých národních parků, 12 chráněných krajinných oblastí a řady národních přírodních rezervací na českých státních hranicích. „Připravujeme do tisku informační leták s mapou, kde jsou všechna území na hranicích, kterých se omezení vstupu nadále týká, pro turisty vyznačena. Leták bude vydán čtyřjazyčně – česko-anglicko-německo-polsky, a bude k dispozici v informačních střediscích chráněných území i elektronicky na stránce MŽP,“ říká tiskový mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Ministerstvo spolu se správami CHKO a národních parků chystá rovněž informační tabule přímo v terénu, z nichž se návštěvníci dozvědí nejenom o omezeních, ale také o důvodech, které k nim vedou.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů