Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové zuří, někdo vykácel cenné stromy

Ekologové zuří, někdo vykácel cenné stromy

ZLÍNSKÝ KRAJ - Na místě tří vzrostlých sto dvacet let starých buků a jednoho dubu zůstaly v lese Brdo nad meziříčskou místní částí Brňov jenom pařezy. Neznámý těžař poničil porost, který bývá označován jako zelené plíce města a jenž navíc díky svým kořenům chrání ostrý svah proti sesuvu.

Les Brdo má podle meziříčského ochránce přírody Miroslava Dvorského mimořádnou přírodovědnou a estetickou hodnotu. „Loni v květnu jsme proto s několika desítkami dobrovolníků uspořádali brigádu, během níž jsme z lesa vynesli celý kontejner odpadků,“ připomněl Dvorský.

Ekologové letos navíc v těchto místech postavili informační panel představující živočichy a rostliny, kteří se v této lokalitě vyskytují. „Teď tam někdo přijde a stromy bez povolení pokácí. Za oběť mu padl i vykotlaný strom, který má v lese velkou ekologickou hodnotu,“ rozhořčil se Dvorský. Podle jeho slov se jedná o zcela výjimečný úsek lesa nad Valašským Meziříčím. „Vzrostlá bučina drží celý strmý svah, kdyby v ní došlo k dalšímu kácení, svah by s nějvyšší pravděpodobností časem ujel,“ upozornil ekolog.

Brdo patří do správy společnosti Městské lesy a zeleň. „V tomto případě jde jednoznačně o lesní pych. Ukradeného dřeva naštěstí není mnoho, navíc patří do nejnižší kategorie palivového dříví,“ konstatoval ředitel společnosti Marek Netolička. Trestní oznámení na neznámého pachatele ale prozatím podávat nehodlá. „Situaci ale budeme spolu s ochránci přírody dále sledovat,“ upozornil.

Podle ochránců přírody je načase vyhlásit tříhektarový les, který není kvůli extrémně svažitému terénu určen k těžbě, zvláště chráněným územím. Městské lesy se tomuto kroku nebrání, pokud ovšem celý akt nebude spočívat pouze v rozmístění tabulí na okrajích města.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů