Pátek, 29. března 2024

S klíněnkou bojují Skauti i dobrovolníci z České spořitelny

S klíněnkou bojují Skauti i dobrovolníci z České spořitelny

Jako každý rok, i letos vyhlásila 01/71. ZO ČSOP Koniklec boj klíněnce jírovcové. Ten v jejím podání spočívá hlavně v opakovaném pečlivém hrabání napadeného listí ve vnitroblocích na Žižkově a letos nově i na Vinohradech. Kromě pracovníků organizace se sběru lisí letos zúčastnili i dobrovolníci z řad pracovníků České spořitelny a.s. a děti ze skautského oddílu z Prahy 6.

Účast jedenácti dobrovolníků zprostředkovalo Fórum dárců. Celodenní akce proběhla 21. 9. 2007. Účastníci byli nejprve v rychlosti seznámeni s problémem napadení jírovců klíněnkou a pak se vrhli do práce. Manuální činnost pro ně byla příjemnou změnou, což se odráželo na jejich činorodosti a nadšení. Nakonec byly obě strany velmi spokojeny.

Program pro Skauty, který proběhl v sobotu 3. 11. 2007, byl o něco více zaměřen na výukovou část. Ráno proběhl dvouhodinový ekoprogram vedený lektory Ekocentra Koniklec. Po krátké přestávce byli Skauti i jejich vedoucí poučeni o postupu práce při sběru listí ve vnitroblocích a pak už se všichni vydali do terénu. Nakonec děti dostaly diplomy „za neúnavný boj s klíněnkou jírovcovou“.

Cílem akce bylo nejen pomoci několika konkrétním stromům, jejichž listí děti hrabaly, ale hlavně je nenásilnou formou seznámit s problematikou klíněnky jírovcové. Ideální by bylo, kdyby děti tuto zkušenost přenesly do svých rodin a škol.

Pokud se chcete o problematice boje s tímto škůdcem dozvědět více, navštivte informační systém klinenka.unas.cz,  napište na klinenka@seznam.cz nebo volejte koordinátorce projektu Lucii Vančurové na telefon 777811428.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů