Úterý, 23. dubna 2024

Po vichřici ničí Tatry lýkožrout

Po vichřici ničí Tatry lýkožrout
Přesně před třemi lety změnila ničivá vichřice život i podobu Vysokých Tater. Sotva se stačily trochu vzpamatovat, už se ozývá další pesimistická zpráva: tamní lesy ničí lýkožrout. Situací by se měla zabývat i vláda.

Necelé tři roky po kalamitě roste na ploše tisíc hektarů nový les. Kromě obnovy porostů se v posledních dvou letech Státní lesy zaměřily mimo jiné na opravu poškozených lesních cest, turistických cest a protipožárních pásů. Mnohé rozsáhlé polomy se proměnily na louky.

Špatná zpráva

Řadě lidí se ale zdá, že úsilí obnovit lesy je marné. Lesníci tvrdí, že tři roky po ničivé vichřici zničil lýkožrout v Tatranském národním parku více než 3400 ha lesa.

"Jen letos napadl víc než půl milionu stromů. Hmyz se rozmnožil ve dřevu, které zůstalo ležet na zemi. Je možné, že tato kalamita zasáhne celý národní park," řekl nedávno novinářům ředitel Státních lesů Peter Líška.

Narážel tak na letošní spory s ochránci přírody, kteří svými těly bránili lesníkům, aby pracovali v Tiché a Koprové dolině, územích v nejvyšším - pátém stupni ochrany. Na místě zasahovala policie a událostmi v tatranských dolinách se zabývá i Evropská komise.

Pokusná zóna?

Podle ředitele se, v souvislosti s výskytem lýkožrouta, staly Tatry po ničivé vichřici pokusnou zónou.

"Experiment, který tu byl odstartován, nemá v Evropě obdobu. Byly nejen naplněné, ale i překročené nejpesimističtější scénáře vývoje této hmyzí kalamity. Vzhledem na velkou bezzásahovou zónu, ve které se proti hmyzu nesmí bojovat, jsme zůstali jen v roli statistů," postěžoval si Líška.

Do zóny by mělo být v Tatrách včleněno několik desítek tisíc hektarů. Pro porovnání - v tomto režimu mají podle Líšky národní parky Šumava a Bavorský les asi sedm tisíc hektarů. Lesníci jsou přesvědčeni, že v případě nejvíc chráněných pásem už svůj boj s lýkožroutem prohráli.

Ministr zemědělství Miroslav Jureňa si to nemyslí. "Mimořádná situace žádá mimořádné kroky," prohlásil nedávno s tím, že resort, pokud uzná za potřebné, přistoupí k některým chemickým zásahům.

Uklidňování veřejnosti

Oponenti veřejnost uklidňují tvrzením, že nic dramatického se v Tatrách neděje.

Poukazují na zkušenosti jinde ve světě s tím, že jde o přirozený koloběh v přírodě.

"Ta z lýkožrouta trauma nemá, máme ho jen my. To proto, že je nám líto, že les není takový, jaký jsme si ho vysnili. Lýkovec tu byl, je a bude. Ani před tisíci lety neproměnil lesy na poušť a neudělá to ani teď," řekl v rozhovoru pro deník Pravda Tomáš Vančura, bývalý ředitel Správy Tatranského národního parku a nositel světového ocenění Panda Award za prosazování ochrany v národních parcích.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů