Pátek, 29. března 2024

Akce Klíněnka 2007

Akce Klíněnka 2007

V minulých letech v rámci projektu „Sběr listí jírovce maďalu napadeného klíněnkou jírovcovou“ prováděli pracovníci 01/71. ZO ČSOP Koniklec sběr napadeného listí ve vnitroblocích na Praze 3, odpovídali na dotazy občanů hlavně z této městské části a několika z nich vydali papírové pytle, aby mohli sběr provádět sami. Letos své aktivity v této oblasti organizace podstatně rozšířila.

O prázdninách probíhalo mapování dvanácti vnitrobloků na Vinohradech. Plánky pak pracovníkům hrabajícím listí usnadňovaly práci. Celkem zde bylo na Vinohradech uklizeno 126 pytlů listí. Na to by měla v dalších letech navázat daleko rozsáhlejší akce, do které budou zapojeny desítky vnitrobloků.

Samozřejmě pokračovaly i aktivity na Žižkově, které mají již dlouholetou tradici. Zde bylo uklizeno celkem 35 vnitrobloků (většina z nich několikrát) a celkem pracovníci organizace naplnili 460 pytlů. Opakovaný úklid listí je velmi důležitý, protože některé larvy spadané listí opouštějí a přezimují v půdě.

Opravdovou letošní novinkou je ale velký důraz na informovanost veřejnosti. Kvůli tomu byla na začátku září zřízena webová stránka klinenka.unas.cz, kde si lidé mohou přečíst základní informace o klíněnce i jírovcích, způsoby boje proti tomuto škůdci, z nichž většinu může provádět každý, a hlavně různé aktuální informace. Mezi ty patří především seznam výdejních a sběrných míst speciálních papírových pytlů, mezi které se ČSOP Koniklec letos také zařadila.

Další důležitou součástí webu je poradna. Zde mohou lidé prostřednictvím formuláře klást své dotazy. Je ale možné využít také e-mail, telefon nebo osobní konzultaci. Časté dotazy jsou na webu i s odpověďmi uveřejněny. Různé rady dostali občané i na čtyřech infostáncích (třech na Praze 3 a jednom na Praze 2), které proběhly na konci září a v první polovině října. Někteří z nich této příležitosti využili i k vyzvednutí několika kusů papírových pytlů.

Rozdala se zde většina z 200 ks letáčků se základními informacemi pro občany, kteří se s problémem setkávají poprvé, nebo kteří nemají možnost si informace vyhledat na internetu, který byl letos vytištěn. Ostatní letáčky byly rozebrány při samotném úklidu vnitrobloků nebo na dalších akcích organizace.

Projekt probíhá za finanční podpory MHMP, MČ Praha 3 a MČ Praha 2. Více informací naleznete na klinenka.unas.cz a na webu organizace csop.koniklec.cz. Své dotazy směřujte na koordinátorku projektu Lucii Vančurovou: 777811428, vancurova.l@volny.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů