Úterý, 23. dubna 2024

Obyvatelé Chelčického ulice nechtějí místo parku parkoviště

Obyvatelé Chelčického ulice nechtějí místo parku parkoviště

DĚČÍN - Zastupitelstvo města Děčína na svém posledním zasedání rozhodlo o rozšíření parkoviště v Chelčického ulici u Máchova náměstí z původních dvanácti podélných na 28 kolmých stání. Obyvatelé s tímto záměrem nesouhlasí. Ještě v červnu totiž byli projektantem parkoviště Ing. Uherčíkem ujišťováni, že víc než dvanáct parkovacích míst není v plánu a že zásahy do prostoru parku budou minimální. Nyní je vše jinak.

Lidé se obávají zvýšení dopravy a zbytečné devastace parku, který má parkovišti částečně ustoupit. „Když jsem se sem před lety nastěhoval, bylo to klidné a tiché místo s výhledem do parku. Místo výhledu do zeleně mám nyní mít pod okny parkoviště. Nelíbí se nám, že nás vedení města postavilo před hotovou věc. V řízení o změně územního rozhodnutí vyjádříme náš nesouhlas s dalším rozšiřováním parkoviště,“ říká Libor Bžunka, který patří mezi stavbou dotčené obyvatele.

Podle vedoucího děčínské Arniky Kamila Repeše parkoviště nevratně změní charakter parku a naruší i jeho okolí. „Z poklidné ulice vedle parku vznikne veřejné parkoviště se všemi doprovodnými negativními vlivy. Ostrůvky zeleně ve městech by se měly spíše udržovat a chránit, než je přetvářet na mrtvé betonové plochy pro auta,“ říká Repeš.

Obyvatelé Chelčického ulice, kde má parkoviště stát, nesouhlasili ani s původní variantou dvanácti míst, ale jelikož se o záměru nedozvěděli včas, nestihli podat své připomínky. Právník Arniky Lukáš Matějka připomíná, že obyvatelé Chelčického měli být o záměru parkoviště informováni nejen veřejnou vyhláškou, ale také umístěním oznámení na vhodném místě, nejlépe v místě stavby, což se podle obyvatel nestalo. „Opět se v praxi potvrdilo, že nový stavební zákon omezuje účast lidí, kteří nestačí včas zaregistrovat oznámení na úřední desce a tak se vlastně ani nedozví, že jsou účastníky řízení. Další způsoby informování veřejnosti pak mohou být stavebními úřady zneužity, aniž by to mělo vliv na platnost územního řízení,“ komentuje případ Matějka.

tiskovÁ zprÁVA sdruŽENÍ arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů