Sobota, 20. dubna 2024

Pušky pryč od rysů! varuje úřad

Pušky pryč od rysů! varuje úřad
Rys ostrovid má na Šumavě nového nepřítele. Už to nejsou jen lovci, kdo přísně chráněnou šelmu načerno střílí. S puškou teď na ni chtějí i někteří farmáři, jimž prý rysové zabíjejí ovce a krávy. Shodou okolností právě nyní vyrážejí do šumavských lesů dobrovolníci, kteří tam budou hlídkovat kvůli pytlákům. Ti podle odhadů ekologů za posledních dvacet let zabili více než pět stovek rysů.

Na to, že farmáři mají na rysy spadeno, upozornili reportéři jihočeské MF Dnes. Minulý týden citovali chovatele, kteří jsou odhodlaní rysy střílet - a neodradí je ani dvoumilionová pokuta.

Chovatelé za poslední dva roky přišli o desítky zvířat. Například v Blanském lese prý zabil rys tele za čtyři a půl tisíce korun, dalšímu farmáři zase uštval ovce. Škoda: 60 tisíc. Přestože se zpráva o rozzlobených chovatelích dostala jen do regionálních novin, okamžitě na ni zareagovalo ministerstvo životního prostředí. Varovalo chovatele, ať si zabíjení rysů dobře rozmyslí.

"Pokud by farmáři sáhli po zbraních, místo odškodnění by je čekaly vysoké pokuty, to říkám zcela vážně," pohrozil náměstek ministra František Pelc.

Chovatelé mají nárok na peníze, pokud jim jejich zvířata zabije chráněná šelma. Jenže ani v jednom ze zmíněných případů farmáři odškodnění nedostali - jednou podal chovatel žádost pozdě, podruhé zase znalec nedokázal stoprocentně určit, jestli ovce potrhal skutečně rys.

Letos už počtvrté na Šumavě vyrážejí do terénu "rysí hlídky", skupiny dobrovolníků, které mají v oblasti mezi Volary, Prachaticemi a Českým Krumlovem odradit pytláky. Přesto se zatím nepodařilo žádného chytit.

Ale že rysy lovci zabíjejí, je jisté: ze čtrnácti těchto šelem, které zoologové národního parku označili vysílačkou, jich už osm někdo zastřelil. A novináři dokonce nedávno odhalili agenturu, která zprostředkování lovu na rysa nabízela na internetu.


Rys ostrovid v Česku
šelma, která se vrátila
Rys je jedinou kočkovitou šelmou, která žije v Česku. Lovcům se ji podařilo na Šumavě vyhubit už v polovině 19. století, poté rys zmizel i z Beskyd a Jeseníků. Postupně ale ochránci přírody tohle plaché, samotářské zvíře do přírody vrátili. Dnes žije na českém území asi stovka těchto zvířat.
NEjvětší hrozba - člověk
Podle odhadů odborníků lovci každý rok zabijí několik rysů, přesná čísla neexistují. Největší podezření přitom padá na ty myslivce, kteří považují rysa za škodnou. Zoolog Jaroslav Červený provedl mezi myslivci anonymní průzkum: třetina přiznala, že by rysa zastřelila. Šest procent to dokonce už někdy udělalo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů