Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prospektoři plení Český ráj

Prospektoři plení Český ráj
Scénou nevídaného rabování se stává Český ráj. Amatérští archeologové a prospektoři tam plení pravěká hradiště a jeskyně. Strážci ochrany přírody a dobrovolníci proto v oblasti posilují své hlídky.

"Hledači pokladů poškozují hlavně přírodní rezervaci Klokočské skály. Jejich pozornosti neunikla ani oblast Branžeže a rezervace Příhrazské skály, areál sídla Chlum-Kozlov, Hruboskalsko a přírodní rezervace Prachovské skály," sdělil včera archeolog z Vlastivědného muzea v České Lípě Petr Jenč.

Pachatelé ničí také neporušený terén ve světově unikátním Geoparku UNESCO a v oblastech, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Používají detektory kovů nebo nástroje na kopání. Podzim jim vyhovuje, poněvadž půda ještě není promrzlá a turistů se po Českém ráji pohybuje málo.

Pokud by způsobili velké ekologické škody, spáchali by trestný čin ohrožování životního prostředí a mohli by skončit ve vězení až na tři roky.

Amatérští archeologové a prospektoři nenávratně ničí původní uloženiny - doklady o vývoji ve skalních městech. Fragmenty uhlíků, plodů, drobných ulitek vyhynulých suchozemských měkkýšů, zvířecí kosti či archeologický materiál zůstávají po jejich rabování vytržené z původního prostředí.

"Svědectví o krajině, klimatu i lidské přítomnosti v dávné minulosti se nenávratně ztrácí," upozornil Jenč.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů