Čtvrtek, 18. dubna 2024

Před 35 lety byla vyhlášena národní přírodní památka Swamp

Před 35 lety byla vyhlášena národní přírodní památka Swamp
Okolí Máchova jezera se vyznačuje celou řadou přírodních zajímavostí, které jsou pod ochranou státu. Jednou z nich je unikátní rašeliniště s mnoha tůňkami Swamp, které bylo vyhlášeno výnosem českého ministerstva kultury z 29. prosince 1972 národní přírodní památkou.

Rašeliniště se nachází v zátoce na jihovýchodním břehu Máchova jezera asi 2,8 kilometru od Doks a je přibližně 1,45 hektaru velké. Vzniklo na písčitých náplavech v důsledku zvýšení hladiny podzemní vody při založení této vodní nádrže a jeho jedinečnost spočívá v tom, že jde o jedno z nejmenších míst na světě s výskytem největšího počtu řas. Botanici jich zde popsali více než 170 druhů. Z vyšších rostlin se zde vyskytuje například kriticky ohrožená hrotnosemenka bílá, rosnatka okrouhlolistá, klikva bahenní nebo leknín bělostný.

V Libereckém kraji se nachází národních přírodních památek celkem osm. Kromě Swampu to jsou Bozkovské dolomitové jeskyně, Kozákov, Suché skály a Strážník na Semilsku, Panská skála a Peklo na Českolipsku a Čertova zeď na Liberecku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů