Pátek, 29. března 2024

Domov objektivem cestovatelů

Rádi fotografujete, nejen na svých cestách, ale i na toulkách po domovině? Právě vám je určena tato fotosoutěž.
Domov objektivem cestovatelů

Fotosoutěž Domov objektivem cestovatelů skončila v sobotu na výstavě Invex, kde bylo divákům představeno 30 finálových snímků. Z těchto snímků redakční porota vybrala 3 vítěze. Dalšího vítěze jste zvolili zvyšováním karmy vy – návštěvníci Cestovatele.

Vytištěné finálové snímky zdobily stánek Zoneru a mezi návštěvníky stánku o ně byl velký zájem. V soukromé sbírce neskončil žádný z nich, ale připravuje se z nich putovní výstava, kterou budete moci spatřit na akcích a prodejnách sponzorů a Cestovatele a také ve výstavních prostorách v ČR (snad i SR) po celý příští rok.

1. místo

Tomáš Kypta – větrný mlýn Vrátno

Autor zaslal nejen velice efektní snímek, ale navíc jej doplnil podrobným popisem.

větrný mlýn Vrátno
Větrný mlýn holandského typu stojí poblíž Vrátna v polích asi 800 metrů na severovýchod. Postaven byl roku 1870 místním statkářem Václavem Marečkem. Roku 1878 vyrostla vedle mlýna ještě další budova, v níž se nacházely stoupy - dnes již téměř zapomenuté technické zařízení na drcení a likvidaci odpadu. Opuštěn byl vrátenský větrník roku 1923. Co se s ním dělo krátce poté, vystihuje nejlépe článek z dobové literatury:
...cizí lidé jej kus po kuse vykrádali a vnitřní zařízení rozbíjeli, tuláci a různá nekalá čeládka tu přespávali a pálili, co ještě zbylo...“.
iž roku 1934 stály jenom holé zdi, roku 1973 se uvádí pobořené zdivo sahající do výše prvního patra.
Nedávno prošel mlýn kompletní rekonstrukcí. Je ale i nadále obětí vandalů a v současnosti je volně přístupný, bohužel opět zdevastovaný. Z dálky vypadá stále krásně. Keywords: příroda;jaro,léto

2. místo

Petra Slámová – Svítání na Svatém kopečku

Snímek velice zajímavě vystihuje místo. Porotu zaujalo zejména zvládnutí poměrně obtížných světelných podmínek.

Petra Slámová - Svítání na Sv. kopečku
Fotografie zachycuje dominantu Mikulova - Mikulovsky zamek - pri vychodu slunce. Ackoli bylo destivo a zatazeno, nakonec se skrz mraky na chvili prodralo par paprsku, ktere osvitily na maly moment pouze Mikulovsky zamek.

3. místo

David Alessi – Slunečnice před bouří

O tomto snímku se porota chvíli radila. Nezobrazuje sice pohlednicově popisným způsobem místo, kde byl pořízen, ale jedná se o kvalitní snímek, který obstojí nejen jako časopisecká ilustrace, ale i jako samostatná fotografie na stěně.

Slunečnicové pole

Cena diváka

Ivana Filipová – Oravské louky

Již v prvním kole úspěšný snímek celkově úspěšné autorky obhájil svoji diváckou oblibu i zde. Náladu jednoho z krásných koutů Slovenska vystihuje velice dobře.

Ivana Filipová - Oravské louky
Louka, která mi vzala dech. Světlo, prostor, barvy, linie, prostě klid a pohoda, místo s dokonalou harmonií a víc už asi není co dodat.
 
Start dalšího ročníku - jaro 2008
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů