Úterý, 23. dubna 2024

Přírodu v USA pustoší terénní vozy

Přírodu v USA pustoší terénní vozy

Durango - Jen brána ze železných tyčí chrání Weminuche Wilderness v San Juan National Forest před vjezdem motorových vozidel. Jak uvádí list The New York Times, brána je opakovaně vyrážena a majitelé terénních vozů ji ignorují. Za ní jsou vyjeté hluboké koleje od těžkých off–roadů mířících do volné přírody.  

V mnoha jiných oblastech je jízda mimo silnice zakázána, ale tuto zábavu si fanoušci terénních vozů nechtějí odepřít a těžko se dají kontrolovat. „Pokud byste chtěli udržet rušitele zákona pod dohledem, potřebovali byste armádu generála Pattona,“ řekl Don Banks z federálního Úřadu zemské správy.

Státní národní parky jsou přístupné všem, turistům, horolezcům a jezdcům na koni. Takzvané off–roady však způsobují ohromné škody – erozi, ničení křehkých ekosystémů a ruší zvěř i lidi.
 
Federální úřady začaly přírodu bránit tím, že vystavěly více silnic a v některých oblastech byl přístup do parků terénním vozům zcela zakázán. To vyvolalo na internetu vlnu nevole. „Komunita mimosilničních řidičů se musí hromadně bránit,“ objevilo se mimo jiné na internetu. Přívrženci terénních sportů argumentují tím, že jejich kritikové nemají ponětí o tom, jak moc jich je. Tyto aktivity podle nich provozuje velké množství spořádaných lidí. Navíc díky terénním vozům se dostanou i staří nebo slabí lidé do jinak nepřístupných končin.
 
Jízda v off–roadech mimo silnice se stala v USA mimořádně vyhledávaným koníčkem. Svědčí o tom až čtyřnásobný nárůst prodeje terénních vozů v oblastech s národními parky. Svého práva se nechce nikdo vzdát, kompromisní řešení je v nedohlednu.
 
„Každý přichází o něco, co si myslel, že mu patřilo,“ řekl Clifton Koontz, zanícený milovník terénních motocyklů a zakladatel skupiny Jízda s respektem, která vede instruktážní kurzy o citlivé jízdě v přírodě Máme dvě skupiny, první chce mít v přírodě klid, druhá žádá využití motorových vozidel. Obě chtějí být v lese, takže máme obrovský úkol, ve kterém je řešení někde uprostřed,“ říká Mary Lawsová, vedoucí rekreačního programu v parku Bitterrot National Forest.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů