Pátek, 19. dubna 2024

Jizerské hory slaví. Uplynulo čtyřicet let od vyhlášení CHKO

Jizerské hory slaví. Uplynulo čtyřicet let od vyhlášení CHKO
Liberecko/Významné jubileum letos slaví Správa CHKO Jizerské hory. Prvního ledna tohoto roku uplynulo čtyřicet let od okamžiku, kdy vstoupilo v platnost vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.
K dnešnímu dni zasahuje na území dvaceti šesti obcí od státní hranice s Polskem až po hranice Krkonošského národního parku. Rozkládá se na ploše 368 km2.
"Její vznik byl výsledkem úsilí řady místních zoologů, botaniků a znalců, kteří si byli vědomi mimořádné přírodovědné hodnoty tohoto území," říká vedoucí Správy CHKO JH Jiří Hušek.
Cílem ochrany přírody je podle pracovníků Správy uchování nejcennějších ekosystémů. Zároveň je třeba věnovat úsilí celkové revitalizaci s dostatečným prostorem pro společenský a hospodářský život obcí, a ekologicky únosné rekreační a sportovní aktivity.
"Během celého roku budou v rámci projektu Jizerky slaví probíhat akce pro širokou veřejnost. Připravila je Správa CHKO ve spolupráci s řadou dalších organizací," sdělila Deníku jedna z organizátorek Blažena Hušková.
Program odstartuje výstava fotografií nazvaná Jizerky mýma očima. V Severočeském muzeu v Liberci bude k vidění od 25. 1. do 24. 2. 2008. Vystaven bude jedinečný soubor fotografií známých fotografů, působících v Jizerských horách.
Další z řady akcí jsou Dny otevřených dveří na Správě CHKO Jizerské hory v Liberci, které proběhnou od 25. 2. - 7. 3. a různé ekovýchovné programy pro žáky mateřských, základních i středních škol.
"Narozeninových oslav se může zúčastnit opravdu každý, stačí si vybrat z nabídky. Každý má také možnost věnovat Jizerkám dárek, třeba ve formě fotografie," říká Jitka Thelenová ze Správy CHKO JH. Snímky se stanou součástí putovní výstavy Jizerkám k narozeninám, která se představí v rámci čtyřdenní konference v květnu 2008 v prostorách libereckého Kolosea.
Záštitu nad tímto projektem převzal ministr životního prostředí Martin Bursík a náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika.

MONIKA KLEMŠOVÁ
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů