Pátek, 19. dubna 2024

Komu vadí stromy před Kotvou?

Komu vadí stromy před Kotvou?
Dnes už každé malé dítě ví, že stromy do města patří. Zvlášť, rostou-li v místě postiženém přílišným automobilovým provozem, hlukem, prachem, smogem atd. Tam jsou zvlášť potřebné. Město České Budějovice je jiného názoru. Prý zelené zákoutí působí svým stínem na lidi depresivně. Ze stromů, jak už to tak bývá, padá listí. Kořeny prorůstají do inženýrských sítí. Je pravda, že předmětné lípy jsou napadené mšicemi, které produkují lepivý sekret. I stromy, stejně jako my lidé, trpí ve znečištěném prostředí a mohou onemocnět.
Podíváme-li se na skutečný význam stromů, zjistíme, že plní zcela nenahraditelné funkce, a to hygienické, estetické, psychologické, kulturní a ekologické. Funkce hygienická je v ulici se silným automobilovým provozem zvlášť důležitá, neboť stromy snižují hlučnost, prašnost, teplotu, zvyšují vlhkost, a tudíž celkově zlepšují klima. Vedle schopnosti stromů vázat prach jsou také schopny pohlcovat škodlivé emise z automobilové dopravy včetně těžkých kovů. Je jasné, že pro stromy život v tak znečištěném prostředí představuje velkou stresovou zátěž. Přesto lípy žijí, aby byly našimi plícemi a nám lidem pomáhaly žít. Podle dendrologa jsou stromy poměrně zdravé, s dlouhodobou životní perspektivou.
Lidé vnímají vzrostlé dřeviny v této příliš civilizací poškozené lokalitě jako zelenou oázu, která působí uklidňujícím dojmem. Na stromy se váže mnoho dalších organizmů včetně zpěvného ptactva, pokud ho ovšem můžeme v současném pouličním rámusu slyšet. V každém případě je před kinem Kotva kus opravdové přírody, za který jsou lidé opravdu vděčni. V těsné blízkosti lip je zastávka MHD, kde mnoho lidí v létě využívá chladivého stínu lip při čekání na spojení. Vzrostlé dřeviny jsou i důležitým krajinotvorným i městotvorným prvkem, který my lidé vnímáme velmi pozitivně. Důležitý je ekologický význam stromů. Ekologicky nejvýznamnější a doslova nenahraditelné jsou domácí druhy dřevin, jako jsou právě lípy. Málokdo ví, že hodnota stromů stoupá s jejich věkem. Mladé stromky vysázené jako náhradní výsadba nemohou všechny jmenované funkce plnit po mnoho let ze zcela pochopitelných důvodů.
Zdejší odbor ochrany životního prostředí rozhodl zcela správně, aby bylo pět relativně zdravých lip ponecháno při životě. Nyní bude probíhat odvolací řízení na Krajském úřadě Jihočeského kraje a my budeme doufat, že dopadne ve prospěch zdravějšího ovzduší. Všichni citlivě vnímáme pokračující mizení stromů ze středu města, sílící automobilový provoz a zastavování zbývajících zelených ploch. Je opravdu moudré se stromům odvděčit za jejich péči motorovou pilou?

O autorovi: RŮŽENA ŠANDOVÁ, Hnutí DUHA, České Budějovice
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů