Čtvrtek, 28. března 2024

Vzrostlá alej padne kvůli cestě

Vzrostlá alej padne kvůli cestě
Rozporuplné reakce vyvolává připravované další rozšiřování komunikace I/49 ve Zlíně- Malenovicích, které má být odstartováno v roce 2010. Dřevorubci totiž před začátkem stavby porazí podél cesty celou alej zdravých stromů.
"Ano, bude nutno vykácet přibližně čtyřicet pět vzrostlých stromů," uvedla Drahomíra Stupárková, náměstkyně pro výstavbu Ředitelství silnic a dálnic ČR Správy Zlín.
S kácením nesouhlasí řada obyvatel Malenovic. "Strom je strom, a pokud je zdravý, tak by měl zůstat stát," myslí si Ondřej Dominec z Malenovic, který sám pracuje v lese. "Nějaký metr kvůli stromům ještě mohli ušetřit," řekla kolemjdoucí Lenka Březíková. "Zeleně je vždycky škoda," posteskla si i další obyvatelka Malenovic Božena Machů. "Je to nutné zlo a skutečně citelný zásah do výrazu města," přiznal Jaromír Janský z odboru životního prostředí a zemědělství zlínské radnice. Pokácené budou především lípy. Město je ale připraveno padlé stromy nahradit novými. "Zeleň chceme, ale jsou tu požadavky i dopravní. Ta cesta je životodárná žíla spojující Zlín se světem. Kácení je nevyhnutelné. Zeleň ale bude nahrazena v plném rozsahu," zhodnotila situaci primátorka města Zlína Irena Ondrová.
Zaměstnanci magistrátu slibují za zničenou zeleň náhradu. "Za každý pokácený strom vysázíme minimálně jeden nový. Ale ne v tomto stísněném území. Kolik stromků a kde vysadíme, jsme ještě nestanovili," pokračoval Janský.

Ekologové požadují výsadbu většího počtu mladých stromků než kus za kus. "Nápor dopravy je veliký, kácení bránit nebudeme. Souhlasíme s ním, ale s podmínkou výsadby někde jinde. Alespoň deseti nových stromků za jeden původní vzrostlý strom," uvedl Martin Davidov, předseda zlínského Ekocentra Čtyřlístek.
Během rozšiřování komunikace I/49 už dřevorubci v Malenovicích vykáceli 116 stromů. Nahradily je mladé stromky vysázené po celém Zlíně.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů