Pátek, 29. března 2024

Rakousko – Splynutí přírody s pokrokem

Rakousko – Splynutí přírody s pokrokem

Rakousko má celkem 8 památek patřících na Seznam světového dědictví UNESCO. Pojďme se podívat jaké.

Jako první z rakouských památek bylo pod patronát UNESCO zapsáno historické centrum města Salzburg, a to v roce 1996. O Salzburgu se říká, že leží na rozcestí mezi severní a jižní Evropou, ale je znám především jako rodiště Wolfganga Amadea Mozarta.

Město se může pyšnit příjemnou atmosférou, převážně barokním rázem a mnoha historicky i architektonicky zajímavými památkami. Za zhlédnutí stojí především barokní dóm (Salzburger Dom), pevnost Hohensalzburg či zámek Mirabell.

V roce 1996 byly na seznam UNESCA zapsány Zámek a zahrady v Schönbrunnu. Barokní zámek patřící k nekrásnějším v Evropě byl od 18. století do roku 1918 letním sídlem habsburských císařů (pobývala zde například i císařovna Sissi). Jeho autory jsou architekti Johann Bernhard Fischer z Erlachu a Nicolaus Pacassi.  Má 1441 místností, z toho je pouze 45 zpřístupněno. Vnitřní vybavení je ve stylu rokoka a zahrnuje například i české křišťálové lustry a kachlová kamna. Kromě zámku můžete v Schönbrunnu obdivovat také zámecký park, kde se nachází speciální skleníky se vzácnou flórou, zvané Dům palem a Dům pouště a také například zahradní labyrint Irrgarten. V roce 1752 vznikla v Schönbrunnu první ZOO na světě, která svému účelu slouží dodnes.

Kulturní krajina Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut patří pod patronaci UNESCO od roku 1997. Celá oblast se pyšní nedotčenou přírodou s nádhernými horami, divokými lesy a jezery s průzračně čistou vodou. Kromě toho nabízí řadu kulturních center, z nichž nejvýznamnější je pravděpodobně město Hallstatt, podle nějž byla pojmenovaná jedna z epoch mladší doby železné – období Hallstattské. Kraj je také zajímavý jedinečnými systémy jeskyní a prehistorickou těžbou soli sahající až do 2. tisíciletí př.n.l.

Semmeringská železnice je dlouhá 41 km, je považována za první skutečnou horskou železnici na světě a byla postavena v letech 1848 až 1854. Na její stavbě se podílelo téměř 20 000 dělníků, z toho třetina žen. Nicméně kvalita tunelů, viaduktů a dalších prací umožnila to, že se železnice používá dodnes. Na seznam UNESCA byla zapsána v roce 1998.

Podívejte se na jedinečné letecké snímky Rakouska! 

Příště se budeme věnovat dalším rakouským památkám zapsaných na Seznam světového dědictví.

Foto: www.semmeringbahn.at, Wikipedie

Autor: Kateřina Suková

http://cestovani.atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů