Čtvrtek, 28. března 2024

Japonští velrybáři vězní aktivisty

Japonští velrybáři vězní aktivisty

Osud dvou radikálních  ekologů  , kteří se v úterý pokusili proniknout na japonskou velrybářskou loď, zůstává nejistý. Posádka japonského plavidla oba muže zadržela a odmítá je propustit, dokud nedostane od  ekologické  organizace Sea Shepherd záruky, že nebude obtěžována.

Japonští velrybáři a  aktivisté  se navzájem obviňují z "terorismu a pirátství". Zakladatel společnosti Sea Shepherd a kapitán hlavního plavidla její flotily Paul Watson prohlásil, že nemá vůbec v úmyslu přistoupit na požadavky Japonců. "Když držíte rukojmí a kladete požadavky, splňujete definici teroristické organizace. Právě tak se chovají," řekl Watson.

Podle Hidekiho Moronukiho, šéfa velrybářského programu japonské vládní Agentury pro rybolov, je ale nemožné propustit zadržené muže, dokud nebude zaručena bezpečnost "výzkumného plavidla". Moronuki uvedl, že Sea Shepherd je "velmi agresivní organizace".

 Ekologičtí  aktivisté - Australan Benjamin Potts a Brit Giles Lane - se dostali na japonskou loď v úterý večer. Podle organizace Sea Shepherd chtěli posádce doručit dopis, prostřednictvím kterého ji hodlali informovat, že "nelegálně zabíjí velryby".

Japonské úřady na druhé straně uvedly, že aktivisté se pokusili namotat na lodní šroub lana a házeli na palubu láhve s kyselinou.

Japonská strana mimo jiné chce, aby společnost Sea Shepherd přestala filmovat, fotografovat a protestovat proti velrybářům. Plavidla aktivistů by se k japonským lodím neměla ani přibližovat.

Japonci také odmítli tvrzení  ekologů  , že se zadrženými muži nakládali nehumánně. "Ti dva narušitelé si užívají pohostinnosti naší posádky. Podmínky, ve kterých jsou drženi, jsou mnohem lepší než na lodi Sea Shepherd," řekl Moronuki a dodal, že pokud budou aktivisté chtít, mohou okusit i velrybí maso.

K incidentu došlo ve vodách u břehů Antarktidy, které považuje za své Austrálie. Japonsko však její nárok neuznává.

Australský odborník na mezinárodní právo Donald Rothwell řekl agentuře Reuters, že proniknutí na cizí plavidlo na volném moři může soud posoudit jako pirátství nebo terorismus.

Navzdory mezinárodnímu moratoriu Japonsko každoročně uloví stovky velryb, oficiálně pro vědecké účely.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů