Čtvrtek, 28. března 2024

Muzeum předvádí exotiku, kaňony a přírodní krásy

Muzeum předvádí exotiku, kaňony a přírodní krásy

Vyškov - Cestovat do dalekých zemí, při tom sem tam zaostřit a zmáčknout spoušť. To je obrovskou vášní několika lidí z Kojetína už od jejich útlého mládí. A tak se fotografové z malého města spojili a založili sdružení amatérů VOSA s nestálým počtem členů.

Snímky z cest Pavla Lančariče, Věry Trávníčkové a Petry Koppové může v těchto dnech obdivovat každý, kdo zavítá do malého sálu Muzea Vyškovska ve Vyškově. „Je nás dohromady asi šest, každého baví fotit, ale ne všem se chce dělat ještě něco navíc. Proto momentálně vystavujeme své snímky jenom tři,“ popisuje Lančarič.

Členové sdružení nejsou programově spjatí. Na svých výstavách se ale snaží dát výtvorům ucelený řád. „Vlastně jsme vybrali tématiku cestování kvůli mně, protože takových fotek mám nejvíc,“ vysvětluje Lančarič, který se profesionálně věnuje geodézii.

Jeho kolegyně Petra Koppová se zase zabývá ekologií. Má ráda Rusko, sopky a divokou nedotčenou přírodu. Právě tu můžou návštěvníci obdivovat alespoň na jejích fotografiích v muzeu.

Lančarič pro změnu zase raději zvěčňuje lidi, které na cestách potká. „Ostatní se soustředí opravdu spíš na přírodu, případně na makrofotografii,“ potvrzuje amatérský umělec, kterého nejvíce láká Asie.

Právě v zachycování toho, co skoro není vidět, zkrátka těch nejmenších detailů, se našla poslední vystavující fotografka Věra Trávníčková. Ta kromě toho ráda pořizuje také rodinné dokumentární snímky.

Sdružení amatérských fotografů už plánuje další akci, na které přiblíží svá díla obdivovatelům. Měla by se uskutečnit v březnu, tentokrát ve vyškovské galerii Turistického informačního centra. „Těžko říct, jestli se nás sejde víc. Aby to nakonec nedopadlo tak, že budu vystavovat sám. Je to zkrátka složité. Když jsme pořádali výstavu v Kojetíně, obyvatelé z ní byli nadšení. Ale myslím si, že ani ne tak z těch fotek. Spíš z toho, že autora snímků dobře znají,“ myslí si Lančarič.

Fotografie zmíněných tří amatérských umělců budou v malém sále muzea přístupné do třetího února. A to od pondělí do pátku od osmi do šestnácti hodin.

Martina Vilímová

MOJE VYŠKOVSKO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů