Pátek, 29. března 2024

Brusel chce pravidelné kontroly farem

Brusel chce pravidelné kontroly farem
Zemědělci v Česku se už příští rok mohou stát terčem neohlášených kontrol, jež budou prověřovat, zda dodržují všechna nařízení ohledně ochrany přírody a zdraví zvířat či potravinářské předpisy.

Pokud inspektoři zjistí, že farmář předpisy porušil, budou mu moci odebrat část evropských dotací.

Právě o tomto systému budou dnes v Bruselu rozhodovat unijní ministři zemědělství. Evropská unie už má dlouho jasno v tom, že kontroly budou skutečně probíhat. Zbývá vyřešit jedinou důležitou věc - od jakého data je spustí.

200 kontrol ročně

Staré členské státy spolu s Evropskou komisí je chtějí zavést už od příštího ledna. Unijní nováčci včetně České republiky se je ovšem snaží odložit. "Optimální by je bylo zavést až od roku 2013, kdy budeme dostávat plné přímé platby," říká nejmenovaný diplomat z nové členské země.

Pokud se ministři dnes nedohodnou, bude dál platit už dříve dohodnuté datum zahájení kontrol, tedy 1. leden 2009. Ministři také ještě budou muset vyřešit několik sporných otázek, které jsou ovšem ve srovnání s harmonogramem spuštění podružné.

Jde zejména o tresty za drobná porušení pravidel ochrany životního prostředí a zdraví zvířat. Členské státy se dnes mají dohodnout, že by za ně dostal farmář jen varování, nikoli pokutu.

A zemědělec zřejmě nebude muset platit, ani pokud dostane jen nízkou pokutu několika desítek eur. Administrativní náklady při jejím vybírání by totiž mohly být větší než pokuta sama. Brusel navrhuje, aby maximální výše takových pokut byla padesát eur, členské státy to chtějí zvýšit na nejvýš stovku eur.

Kontroly mají v Česku provádět úředníci z ministerstva zemědělství a z několika dalších kontrolních orgánů. V kontrolním týmu mají být veterináři i odborníci na životní prostředí.

Výše případné pokuty za porušení předpisů se má odvíjet podle závažnosti každého konkrétního provinění.

A ke komu může kontrola přijít? Terče kontroly si budou úředníci vybírat hlavně na základě analýzy rizik - pokud podnikání zemědělce je z hlediska předpisů více rizikové, přijde k němu kontrola spíše než k jinému farmáři.

Část kontrolovaných farem se bude volit podle zcela náhodného výběru. A jindy mohou kontroloři jednat i na základě podnětu, s kterým se na úřady někdo obrátí. V každém případě kontroly ročně zamíří ke zhruba jednomu procentu českých žadatelů o evropské dotace - což znamená, že inspekce neminou zhruba dvě stovky farem.

Češi odmítají reformu

Kromě kontrol mají ministři dnes na stole i téma reformy unijního zemědělství. Podle plánu, se kterým loni na podzim přišla Evropská komise, by největší evropské farmy přišly o část dotací. A Češi by tím utrpěli nejvíc z celé unie.

Česko má totiž v průměru největší farmy v Evropě. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče by se opatření dotklo až čtyřiceti procent dotací pro české rolníky. Ti by podle jeho odhadu přišli až o osm miliard korun ročně.

Gandalovič plán Bruselu neoficiálně odmítl už na konci listopadu, když jej komise představila. Dnes bude mít první šanci s ním formálně nesouhlasit na schůzce ministrů. Kromě České republiky je proti takové reformě financování zemědělství i Británie, Německo, Slovensko a Maďarsko.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů