Čtvrtek, 18. dubna 2024

Plzeňští ekologové dovybavili zásahový vůz

Plzeňští ekologové dovybavili zásahový vůz
Díky finančnímu daru Nadace ČEZ v hodnotě 65 000 Kč mohl plzeňský Dobrovolný ekologický spolek na ochranu ptactva doplnit další nezbytně nutné a důležité technické vybavení do zásahového vozidla.
Spolek tak mohl nakoupit např. horolezecké vybavení a jistící prvky, speciální ornitologické sítě, podběráky a odchytové tyče. Dále pak ochranné pracovní pomůcky k zásahům ve vodě jako např. neoprénový oblek a holiny. Nezapomněli ani na speciální střešní nosič k přepravě kanoí a dlouhého žebříku. Část daru posloužila i k nákupu a osazení halogenových světel na přední ochranný, tak aby při nočních akcích, zejména pak dopravních nehodách nejenom dobře viděli, ale i byli dobře vidět.

*Díky této podpoře máme ze všech záchranných stanic nejlépe vybavené zásahové vozidlo v celé České republice. Nyní jsme schopni operativně zasahovat téměř ve všech situacích - na vodě, pod vodou, ve vzduchu, v budovách, šachtách, štolách, na stromech či sloupech, atd.* říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů a dodává: *Dobře vybavený zásahový vůz je pro naší činnost nezbytně nutnou potřebou. Díky finanční podpoře jsme rozšířili jeho základní vybavení a můžeme zasahovat i v případech, kdy jsme potřebovali pomoc od profesionálních hasičů. Mimo jiné naše zásahy jsou teď rychlejší, operativnější a hlavně úspěšnější.*

Zásahový vůz je standardně vybaven lékárnou, odchytovou sítí na srnčí a černou zvěř, narkotizační sadou, čipovou čtečkou, ornitologickými kroužky a značky, transportními pytli, horolezeckým vybavením, halogenovou svítilnou, fixačními pomůckami, odchytovou smyčkou, podběráky, ochrannými pomůckami, nádobami na kadaver atp.

*S Dobrovolným ekologickým spolkem na ochranu ptactva spolupracujeme již několik let - Nadace ČEZ v roce 2005 přispěla právě na zakoupení nového zásahového vozu,* říká Michaela Jirovcová, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy.

Ochraně ptactva před úrazem na vedení vysokého napětí se energetici věnují již tradičně, v západních Čechách od konce devadesátých let. V letošním roce bude v zpč. regionu nad rámec zákona např. osazeno 56 kilometrů vedení s 657 sloupy nebo stožáry.

Celkem pak v letech 2008 až 2013 věnuje Skupina ČEZ na ochranu ptactva 20 milionů ročně.

http://www.regionplzen.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů