Středa, 17. dubna 2024

Ekologové vyrobili hnízdo pro čápy

Ekologové vyrobili hnízdo pro čápy

PLZEŇ - Již druhou umělou hnízdní podložku pro čápa černého instalovali o víkendu členové plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrany ptactva. Tentokrát však nelezli ani na tovární komín či telegrafní sloupy, ale přímo na obrovský smrk uprostřed lesa.

„Čáp černý totiž žije skrytým způsobem života, a tak se jeho hnízda nacházejí většinou v hlubokých lesních celcích. V Plzeňském kraji je evidováno několik desítek hnízd čápů černých a nejvíce jich sledujeme na Tachovsku, Domažlicku či Plzni–severu,“ vysvětluje Karel Makoň z DESOP. Dodává, že v současné době jsou černí čápi daleko na zimovištích, a tak než se vrátí z teplých krajin, je třeba jim stará hnízda překontrolovat a případně připravit nová.

Hnízda černých čápů jsou většinou na vysokých a silných stromech a jejich rozměry či hmotnost záleží na stavitelské vášni hnízdícího páru. Některá hnízda jsou pak po několika hnízdních sezonách však tak velká, že zejména v zimních měsících či za větrného počasí spadnou, a čápi si následně musí hledat náhradní bydlení. „Právě proto se snažíme zhotovit nové, náhradní umělé hnízdní podložky. Většinou se jedná o lehčí kovovou konstrukci ukotvenou do kmene stromu. Na kovový rošt se následně nainstaluje imitace rozestavěného hnízda a ostatní již musí dodělat čápi sami,“ dodává ochránce ptactva Makoň.
 Zuzana Volaříková


 

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů