Čtvrtek, 28. března 2024

Čeští žáci vynikají v přírodovědných znalostech

Čeští žáci vynikají v přírodovědných znalostech

Čeští žáci patří mezi žáky dvaceti zemí světa s nadprůměrným výsledkem v přírodovědných znalostech. Jen 9 zemí mělo lepší výsledky než ČR.

Výsledky českých žáků v přírodovědných testech mezinárodního výzkumu PISA jsou nadprůměrné dlouhodobě. Výzkum dále ukázal, že čeští žáci znají mnoho přírodovědných poznatků a teorií. Potíže jim ale dělá o přírodovědných problémech samostatně uvažovat a zkoumat je.

Příčinou je patrně způsob výuky přírodovědných předmětů v České republice. Při výuce se totiž klade větší důraz na shromažďování a opakování teoretických znalostí než na podstatu přírodovědného zkoumání a uvažování. Ve výsledcích jednotlivých typů škol v České republice existují rozdíly, které patří mezinárodně k největším. Nejlepší výsledky měli žáci gymnázií, nejhůře si vedli žáci nematuritního středoškolského studia a speciálních škol. Třetina žáků nematuritního středoškolského studia a pětina žáků základní školy neprokázala v této oblasti ani minimální úroveň znalostí a dovedností, které jsou nezbytnou podmínkou pro uplatnění v běžném životě a na trhu práce. Mezi jednotlivými kraji nebyly zjištěny významné rozdíly. Pouze žáci ze Zlínského kraje, z Jihomoravského kraje a Prahy dosáhli lepšího výsledku v přírodovědném testu. Žáci z Ústeckého a Moravskoslezského kraje mají průměrný výsledek zase nejslabší. Jedná se přitom o dva kraje České republiky s nejvyšší nezaměstnaností.

Česká republika se účastní výzkumu PISA, který je v současné době považován za největší a nejdůležitější mezinárodní projekt Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v oblasti měření výsledků vzdělávání. V roce 2006 se zjišťovala přírodovědná gramotnost patnáctiletých žáků. Do výzkumu se zapojilo 57 zemí z celého světa včetně všech třiceti členských zemí OECD. Testování se zúčastnilo více než čtvrt milionu žáků.

V České republice provádí výzkum PISA Ústav pro informace vzdělávání, bližší informace o výzkumu PISA jsou k dispozici na www.uiv.cz.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů