Pátek, 19. dubna 2024

Amazonský prales mizí rekordní rychlostí

Amazonský prales mizí rekordní rychlostí
Ničení největšího deštného pralese na světě nabírá na síle a rychlosti. Za pouhých pět měsíců připravily nájezdy farmářů amazonský prales podle předběžných odhadů až o sedm tisíc kilometrů čtverečních. To je území o rozloze celého Jihomoravského kraje.

"Jde o extrémně znepokojivá čísla," řekl Reuters Joao Paulo Capobianco z brazilského ministerstva životního prostředí. Prezident Lula da Silva okamžitě po zveřejnění prvních čísel svolal schůzku klíčových ministrů.

Pro brazilské politiky jsou údaje o mizejících stromech, které se budou na základě analýzy satelitních snímků ještě upřesňovat, nepříjemným probuzením z několikaměsíční euforie a také velkým trapasem.

V srpnu totiž celému světu slavnostně oznámili, že se jim podařilo díky usilovnému boji proti ilegálním dřevorubcům mýcení amazonských pralesů výrazně zpomalit. "Je to obrovský úspěch pro celou brazilskou společnost," prohlašovala v létě šťastně ministryně životního prostředí Marina da Silva a chlubila se tím, že počet vykácených stromů klesl za poslední měřené období na nejnižší úroveň za uplynulá dvě desetiletí.

Teď to vypadá, že dřevorubecká mafie je zpátky. A v plné síle. Největší nové lysiny má amazonský prales v oblastech, kde se intenzivně pěstuje sója, které je Brazílie po USA druhým největším producentem na světě. Vláda do nejhůře postižených oblastí pošle další stovky policistů, kteří mají za úkol odhalovat nelegální dřevorubce.

Za posledních 40 let odlesňováním zmizela pětina amazonského pralesa, což odpovídá rozloze Francie. Jde o jeden z nejvzácnějších ekosystémů na světě, důležitý pro klima celé planety. Jeho význam spočívá ve výrobě kyslíku a vázání oxidu uhličitého, nejrozšířenějšího skleníkového plynu. Je zásobárnou jedné pětiny světové sladké vody a asi 30 procent všech rostlin a živočichů, z nichž mnozí ještě ani nebyli objeveni. Proto je brazilská vláda pod celosvětovým tlakem, aby konečně proti drancování razantně zasáhla.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů