Pátek, 19. dubna 2024

Ekologům, kteří pronásledují japonské velrybáře, došlo palivo

Ekologům, kteří pronásledují japonské velrybáře, došlo palivo

Sydney - Loď Esperanza, s níž ekologičtí aktivisté v minulých 14 dnech bránili japonským velrybářům v lovu velryb, se musí kvůli nedostatku paliva vrátit do přístavu. Členové skupiny Greenpeace prohlásili, že se jim díky Esperanze podařilo zachránit 100 mořských kytovců.

"Esperanza strávila 14 dní na moři v honbě za zpracovatelskou lodí Niššin Maru, bez níž ostatní velrybářské lodi nemohou pracovat, takže lov musely odložit. Urazili jsme 4300 námořních mil" (7900 kilometrů)," oznámilo hnutí Greenpeace v prohlášení.

Šest japonských velrybářských lodí se snažilo manévrovat tak, aby se vyhnuly plavidlu s ekology, z nichž dva se 15. ledna dostali na japonskou loď a další jí zabraňovali doplnit palivo z tankeru, který ji doprovázel.

Honu na japonské velrybáře se zúčastnili aktivisté z ochranářské společnosti Sea Shepherd. Členové Greenpeace bránili v kontaktu velrybářů s tankerem. Organizace Sea Shepherd tvrdí, že i když se nyní musí vrátit do přístavu, vypluje na moře zas a bude dál Japoncům bránit v lovu. "Naše kampaň zastavit lov velryb v oceánu zdaleka neskončila," řekla šéfka skupiny Karli Thomasová.

Japonci předem oznámili, že se budou snažit vyhnout konfliktu a že počkají, až pronásledovatelům dojde palivo. Chtějí ulovit nejmíň 1000 plejtváků malých a myšoků. Po oficiálním diplomatickém protestu 31 států ustoupili od plánu zabít také 50 keporkaků. Greenpeace odhaduje, že na to, aby velrybáři svůj cíl splnili, musí denně ulovit devět plejtváků a jednoho myšoka, avšak čtrnáctidenní protest jim tento plán značně narušil.

Nový Zéland, který patří k odpůrcům lovu velryb, upozornil Japonce, že jakmile jejich flotila vpluje do novozélandských vod, zveřejní Wellington fotografie jejího pohybu. Novozélandské letectvo zjistilo, že flotila míří do antarktických vod, které patří Novému Zélandu.

Mezinárodní velrybářská komise zakazuje komerční lov velryb, ale povoluje lov k vědeckým účelům. Japonci tvrdí, že loví právě za těmito účely. Přitom je známo, že Japonci jsou vášnivými milovníky velrybího masa, které z jejich jídelníčku rozhodně nezmizelo. Podle odhadů v minulých 20 letech vylovili 7000 plejtváků malých.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů