Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výšlap ve Vrátné dolině

Výšlap ve Vrátné dolině
Pokud dorazíte do Vrátné doliny ve dnech, kdy se v Česku nebo na Slovensku nepracuje, vyplatí se nasadit skialpy či sněžnice a vyrazit chlebskými žleby na dobrodružnou túru.

Vrátná dolina bezesporu patří k nejlepším slovenským zimním střediskům. Její velkou výhodou oproti tatranské konkurenci je mnohem snazší dostupnost zejména pro moravské lyžaře. Ti to mají ke čtyřsedačkové lanovce Vrátná-Paseky doslova co by kamenem dohodil. Lanovka obsluhuje hlavní "carvovo-raceovou" část střediska a slouží také k dopravě do "druhého patra" - k vlekům na Grúni, které svou atmosférou vyhoví klidnějším povahám nebo rodinám s dětmi. Zvlášť příjemná je návštěva, v lepším případě delší pobyt na chatě na Grúni, nejlépe v době, kdy středisko nepraská ve švech v důsledku prázdnin nebo svátků.


Mlha přede mnou...

Před pár lety zahájila provoz i nová kabinová lanovka do Snilovského sedla. Těšil jsem se jako malý kluk, a protože na Chleb jezdím moc rád, vypravil jsem se tam jen pár dní po zahájení provozu. V té době ležel na svazích prašan, ale počasí nevyšlo nejlépe. Téměř celý víkend by se dal shrnout dvěma slovy: bloudění v mlze. Na začátku a uprostřed zimy nejsou takové podmínky na Chlebu bohužel žádným překvapením, nezbývalo tedy, než se do Vrátné vypravit jindy za lepším počasím.

Nikdo mě dvakrát přemlouvat nemusel. S oblibou jezdím do Vrátné na Velikonoce, není to sice zrovna ideální, protože dobré sněhové podmínky a poměrně stabilní počasí sem lákají více lyžařů, než by mi bylo milé, ale pokud vám nejde o počet sjezdů za den a jste ochotni pohnout kostrou a provětrat stoupací pásy nebo sněžnice, užijete si to náramně. Je běžné, že i v dubnu napadne prašan, což jinde nebývá v nadmořské výšce kolem 1500 m n. m. samozřejmostí.

Dáte-li se po výstupu z lanovky doleva po hřebeni, vystoupáte po dvaceti minutách na Chleb. Je to nejsnáze dostupný vrchol. Z něj si směrem na sever můžete vybrat svou lajnu chlebským kotlem. Najde se tady začátečnická varianta, menší skoky i varianta s desetimetrovým dropem. Snadná dostupnost tohoto vrcholu vám zajistí dostatek diváků, kteří se určitě z hrany kotle mrknou jako z lóže amfiteátru. Na jižní stranu se vám nabízí výhled do hlubokého údolí Váhu, na hřebeny Nízkých a Západních Tater a Velké Fatry. Jižní svahy tvoří rozlehlá pláň, na které můžete s přicházejícím jarem sledovat časté a dobře viditelné dráhy po lavinách. Tím nechci říct, že v severních žlebech padají laviny míň, jen na ně není kvůli stínu a členitějšímu terénu tak dobrý výhled. Toto nebezpečí rozhodně nepodceňujte. Informace o lavinové situaci najdete na webových stránkách Horské záchranné služby (www.hzs.sk), které mají i wapovou verzi.


Kapustnica přijde vhod

Sjezd chlebskými kotli, zpočátku poměrně strmý, se brzy zmírní. Soustava žlábků a terénních nerovností vás dovede k dolní stanici kotvy nebo dál údolím až k chatě Vrátná a stanici lanovky. Druhá, prodloužená varianta však není oficiální, může se tedy stát, že ve žlebu potkáte ochranáře, jako se mi to přihodilo v březnu. Musím přiznat, že mě toto setkání překvapilo, protože bylo první za mnoho let, co do Vrátné jezdím. Jsme však v národním parku, a je tedy pochopitelné, že se orgány činné v ochraně přírody snaží po spuštění nové lanovky zvýšený provoz ve žlebech regulovat.

Jiná nepříjemnost, tentokrát v podobě hodinového zpoždění, vás může potkat, pokud netrefíte správný žleb. Nejde o složitou navigaci, ale někdy se necháte unést a ten nejlepší sníh vás zavede do soutěsky se skalním prahem, který rozhodně nechce pokoušet bez lana. Z Chlebu se dá pokračovat dál po hřebeni na Hromové a Stěny, odkud vás terén nasměruje do stejného žlebu jako při sjezdu z Chlebu.

Dobrou energetickou investicí je také výstup na Velký Kriváň (1709 m). Pro mnohé je to něco jako nutnost, jedná se totiž o nejvyšší vrchol Malé Fatry a nabízí nespočet variant sjezdů, které jsou směrem k lanovce hodnotitelné jako poměrně snadné. Směrem na Malý Kriváň vás značení dovede k místní zvláštnosti - skialpinistické sjezdovce. Skialpinistická proto, že je součástí okruhu a cestou od lanovky musíte nejdřív zdolat asi sto výškových metrů do kopce a následný přesun po hřebeni do sedla Bublen. Je to značený, neupravovaný sjezd - obdoba alpských skirouten - lyžovat dovoleno. Jedná se o průsek v bukovém lese. Většinou příjemné rozestupy jednotlivých stromů v jeho okolí svádějí k tomu, abyste si vychutnali i jízdu mezi nimi.

Jestliže se během vaší návštěvy nevydaří počasí, určitě se šlágrem dne stane kapustnica na Chatě pod Chlebom. Vrátná a její okolí nabízí i jiné, zajímavější sjezdy, ale k těm si budete muset najít cestu sami. Rozhodně se však vyplatí být tam ve správný čas.

AUTOR: Luboš Sušila

Autor je redaktorem SNOW.CZ
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů