Pátek, 29. března 2024

Český ráj musí sestavit plán, jak pečovat o památky

Český ráj musí sestavit plán, jak pečovat o památky
Český ráj - Sestavit plán péče o významné přírodní památky v Českém ráji musí stihnout v letošním roce správa místní chráněné krajinné oblasti. Na plán navazuje systém strážní služby, lesního hospodářství i investic. "Plán péče končí v letošním roce u desítky přírodních památek," říká vedoucí správy CHKO Český ráj Jan Mocek. "Bez tohoto významného dokumentu by mohlo dojít k nenapravitelným škodám. Ať už by je způsobily nevhodné investice, eroze či turisti."
Mezi známé a turisticky velmi atraktivní lokality, kterým plán péče letos končí, patří například rybník Žabakor, Podtrosecká údolí, Hruboskalsko, Prachovské skály, Klokočské skály a dokonce i Suché skály, které jsou navíc národní přírodní památkou. "Péči o Suché skály bude schvalovat ministerstvo, pořízení plánu je ale na nás. Pracujeme na tom velmi intenzivně, protože toto místo je hodně ohrožené. Nejen turisty, ale také erozí," uvedl Mocek. Velké problémy tu mají ochranáři s parkujícími auty a autobusy, s bivakováním ve skalách a také horolezci.
Intenzivní horolezecká činnost způsobila již počátkem osmdesátých let poškození travních drnů a borůvčí, což má za následek erozi u paty skal. Suché skály s rozlohou přes 23 hektarů jsou nejvýraznější dominantou Maloskalska i významnou lokalitou celého geoparku Český ráj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů