Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sobota je celosvětovým dnem mokřadů

Sobota je celosvětovým dnem mokřadů

Pod heslem „Zdravé mokřady – zdraví lidé" se v sobotu 2. února uskuteční na celém světě oslavy Dne mokřadů, jednoho z nejvýznamnějších, současně ale také nejohroženějších světových ekosystémů. „Mokřady mají obrovský význam pro biologickou rozmanitost, ale také jako přirozená zásobárna vody a prostředí, které je schopné vodu v krajině zadržovat. Jejich zachování je proto velmi důležité i pro přirozenou prevenci povodní,“ říká česká koordinátorka Ramsarské úmluvy o ochraně mokřadů Libuše Vlasáková.

Den mokřadů se slaví od roku 1997 jako připomínka sjednání  Úmluvy o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva, k němuž došlo 2. února 1971 v íránském Ramsaru. Proto se úmluvě zkráceně říká Ramsarská.  Státy, které úmluvu přijaly, jichž je dnes 158, tak dávají najevo svůj zájem o zachování těchto významných a cenných součástí přírody i na mezinárodní úrovni.

Mokřadů je mnoho typů – přírodních i uměle vytvořených. Patří mezi ně podle Ramsarské úmluvy rašeliniště, řeky a jejich delty, jezera, rybníky, pobřežní zóny, ale i tůně, korálové útesy či krasové vody.

U nás se chystá v letošním roce slavnostní vyhlášení již dvanáctého mokřadu mezinárodního významu, kterým se stanou Krušnohorská rašeliniště. Vyhlášení neproběhne přímo na Den mokřadů, ale kvůli lepším klimatickým podmínkám až v plném rozkvětu jara 14. května na Božím Daru.

Kontakt:

Mgr. Libuše Vlasáková, zástupce ČR pro Ramsarskou úmluvu, tajemnice Českého ramsarského výboru, e-mail: Libuse_Vlasakova@env.cz, 267 122 372.

Další informace:

http://www.ramsar.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů