Úterý, 16. dubna 2024

Z české přírody ho vyhánějí jedy. Racek, pták roku 2008

Jejich pronikavý křik a akrobatické kousky za letu kdysi neodmyslitelně patřily k české krajině.
Z české přírody ho vyhánějí jedy. Racek, pták roku 2008

Nyní jich ale dramaticky ubývá. I to je jeden z důvodů, proč Česká společnost ornitologická letos vybrala za ptáka roku 2008 racka chechtavého (Larus ridibundus).

Akcí Pták roku (koná se od roku 1992) chtějí ornitologové upozornit veřejnost na zajímavý či ohrožený ptačí druh. A početnost racka chechtavého se, jak upozorňují, rapidně snižuje.

Celková hnízdní populace dosahovala v letech 2001 až 2003 v ČR padesáti tisíc až sto tisíc párů - a to je o čtyřicet procent méně než v roce 1989.

Nepřesnější sledování počtu hnízdících racků pochází z jižních Čech - v roce 1966 zde hnízdilo 30 až 40 tisíc párů v osmdesáti koloniích.

V roce 1977, kdy dosahovaly počty racků maxima, to bylo 60 až 70 tisíc párů ve stovce kolonií, ale od té doby se situace zhoršuje, naposledy v roce 2002 napočítali ornitologové už jen necelých deset tisíc párů a 28 kolonií.

Podobná je situace i na zimovištích, například v Praze, kde po vrcholu v devadesátých letech (pět až deset tisíc racků) došlo k úbytku stavů (v zimě 1996/7 už jen asi 2,7 tisíce) a dnes už zde nezimují takřka žádní.

Proč mizí?

Jaké jsou příčiny mizení racků? "Nejsme schopni je určit zcela přesně, ale kolegové v jižních Čechách usuzují na intoxikaci cizorodými látkami," říká ornitolog Karel Šťastný.

Působení jedů podle nich dokazuje i to, že namísto normálního počtu tří vajec ve snůšce se objevují na hnízdě jen dvě vejce.

Častější je i úhyn mláďat či vylíhnutí mláďat deformovaných a nemocných. Jedy podle ornitologů rackové přijímají nejčastěji s potravou, když se živí na polích plných pesticidů a umělých hnojiv či na zamořených skládkách plných těžkých kovů. Rackové rovněž ztrácejí vhodné životní prostředí v důsledku meliorací či odvodňování mokřadů a výjimkou není ani přímé pronásledování - sběr vajec, lov a záměrné otravy.

Situace, ve které se racek chechtavý nachází, vedla k jeho zařazení do Červeného seznamu ČR do kategorie zranitelných druhů.

Více o akci Pták roku na www.cso.cz.

Racek chechtavý

Hmotnost 205-390 gramů, rozpětí 86-99 cm, nejvyšší prokázaný věk 32 let. Tělo bílé, záda černá, na hlavě hnědočerná maska, konce křídel kontrastně černé a bílé. Zobák, nohy a oční kroužek sytě červené. Od většiny racků se odlišuje bílým předním okrajem křídla.

V Čechách tažný druh, zimuje v atlantské oblasti a ve Středomoří, doma (v Praze) jen malá část populace.

Hnízdí v koloniích (až několik tisíc párů), především u rybníků se zarostlými břehy nebo u slepých říčních ramen a v bažinách. Jednou do roka snáší tři vejce. Potrava převážně živočišná - hmyz a další bezobratlí, drobné rybky a hlodavci, v létě i rostlinná.



Autoři:

Eva Bobůrková

http://cestovani.idnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů