Pátek, 29. března 2024

Olivový olej - opravdový zázrak z přírody

Olivovník je stálezelený teplomilný strom, který dorůstá do výšky až 18 metrů...
Olivový olej - opravdový zázrak z přírody

Má úzké, zeleno-šedé neopadavé listy. Kvete drobnými bílými květy, jenž tvoří krátké úžlabní laty. Plodem je podlouhlá peckovice, která je nejprve zelená a podle zrání mění brvu do zelenohnědé,přes temně modrou až k černé. Olivy dozrávají na stromech v listopadu až lednu. Desetiletý strom plodí v průměru asi 50 kg oliv. Ze 100 kg oliv se získává okolo 15 l kvalitního oleje.

Výroba panenského olivového oleje patří již po staletí k tradičním činnostem pěstitelů oliv. Peckovice se nejprve rozdrtí mohutnými žulovými koly, jenž se pohybují ve velké kovové míse. Vzniklá směs se přefiltruje přes plátno, při tomto postupu dochází k oddělení oleje. Olej má jasně zelenou barvu, je to díky obsahu rostlinného barviva chlorofylu.

Olivový olej má typickou chuť a vůni. Připomíná nám příchuť moře s rozžhaveným sluncem. Je teplotně stabilní - to znamená, že ani po velkém rozpálení neztrácí své účinné látky. Tento olej je nejzdravější forma pro teplou i studenou kuchyni.

Olivy obsahují glyceridy kyseliny olejové a glyceridy kyseliny palmitové a linolové, glykosid oleuroposid, karoten, silice, glukózu, sacharózu, pryskyřici, manit, saponiny. Olivový olej má rozsáhlé použití jaké médium při rozpouštění nejrůznějších léčivých látek. Pomáhá vypuzovat žlučníkové kameny, dále snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Olivový olej obsahuje omega3 a omega9 mastné kyseliny, které pomáhají chránit naše srdce, cévy a celý organismus.

KÚRA NA ZKLIDNĚNÍ PODRÁŽDĚNÉHO ŽLUČNÍKU A VYPUZENÍ KAMENU
Tato kúra je podle jógy, vypadá drasticky, ale je velmi účinná. Potřebujeme na ni jeden volný den, bez povinností. Celý den se nesmí jíst, pije se jen mírně osolená voda. Ráno vytlačíme do 0,5 litru panenského olivového oleje šťávu ze 2 citrónů, vše se smíchá a naráz vypije. Během dne se organismus tak vyčistí, žlučník se zklidní a z těla odejdou i žlučové kamínky.

Zevně má tento olej významné účinky hlavně v léčebné kosmetice. Připravují se z něho krémy, masti a mazání. Výborně se s ním mísí i éterické oleje v aromaterapii. Skvěle ošetřuje rozpraskanou, suchou, přecitlivělou, dehydrovanou pokožku. Hodí se i k masážím celého těla. Olivovým olejem můžeme ošetřovat pokožku novorozenců a nemusíme se bát alergických reakcí, jako u běžné dětské kosmetiky.

VÝŽIVNÝ PLEŤOVÝ OLEJ
Připravíme si jej následujícím způsobem: na 2 lžíce olivového oleje nakapeme 4 kapky 100% přírodního levandulového éterického oleje a dobře promísíme. Tímto olejem ošetřujeme pokožku celého těla, můžeme použít i k ošetření ekzémů, popálenin. Tento olej si můžeme připravit na několik dávek dopředu, musí být však uschován v chladnu.

ÚSTNÍ OLEJ
Tento olej používáme místo ústní vody, vyplachujeme si s ním ústa ráno a večer nebo dle potřeby. Připravíme si ho takto: k 2 lžicím panenského olivového oleje přikápneme 3 kapky 100% přírodního čajovníkového (tea-tree) éterického oleje a 1 kapku 100% přírodního éterického oleje z hřebíčku, dobře promícháme a můžeme použít. Tuto směs si můžeme připravit dopředu, musí však být uchovávaná v chladnu.

KOUPELOVÝ OLEJ
Pro regeneraci pokožky je vhodné přidávat do koupele 1 lžíci panenského olivového oleje s 2 lžícemi mléka. K těmto přísadám můžeme přidávat i éterické oleje vždy po 2 kapkách.

Autor: Simona Grygárková, Dis.

http://www.prodamy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů