Pátek, 19. dubna 2024

Rokycanští ochránci přírody zdolali vrch Žďár

Rokycanští ochránci přírody zdolali vrch Žďár
Necelá desítka ochránců přírody a jejich příznivců se minulý víkend vydalo na procházku přírodou. Záměrem pěšího výšlapu byla návštěva zimního lesa, ale vzhledem k nynějšímu počasí to byla spíše expedice za probouzejícím se jarem. Tohle pro přírodu ne příliš vhodné počasí s sebou nese i řadu lidských nemocí, což se výrazně podepsalo i na sobotní účasti. Každopádně se akce uskutečnila a zavedla zájemce na nejvyšší vrchol Rokycanska – Žďár, který se tyčí do výše 629 metrů nad mořem. Zároveň je to i nejznámější chráněné území vyhlášené již v roce 1953 s rozlohou 20,48 hektarů v katastrálním území Pavlovska. Toto unikátní území se nachází v hřebenové partii lesnatého vrchu Žďár, čtyři a půl kilometru východně od města Rokycany, dva kilometry severně od obce Pavlovsko a dva a půl kilometru od obce Svojkovice na severozápadním okraji Brd. Rezervace byla navržena Muzejní společností v Rokycanech již v r. 1938 na popud profesora Bohumila Horáka, čímž byla zachována původní rostlinná společenstva další generaci. Území se nachází na kambricko-silurském útvaru, jehož nejstarší vrstvy tvoří křemitý žďárský slepenec prostoupený křemitými valounky a stmelený hmotou křemitou s malými úlomky buližníků. V rámci zoologického i fytocenologického inventarizačního průzkumu zde bylo zjištěno mnoho chráněných druhů. "Jmenujme např. výskyt roháče obecného, tesaříka zavalitého, ještěrky obecné, včelojeda lesního či kulíška nejmenšího, z nichž někteří se zde vyskytují dodnes. Maloplošné chráněné území bylo zřízeno především k ochraně přirozených porostů na skalnatém kopci s vyvinutými suťovými porosty bučinného charakteru s význačnou lišejníkovou florou. Nás však zajímala především fauna zdejšího území.
Skupinka zájemců nejen z Rokycan, ale i z okolí se od rokycanského vlakového nádraží vydala krátce po deváté hodině po červené turistické značce k vrcholu," říká šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis. Zajímavá zhruba dvanácti kilometrová trasa, tentokráte v režii Karla Jakubka a Petra Moulise, byla protkána množstvím zastávek, které byly zaměřeny na povídání o ochraně přírody, rybaření, ale i činnosti rokycanských ochránců přírody. Péče o zraněné živočichy, provoz akreditovaného ekocentra a v neposlední řadě výchova mladé generace jsou hlavními směry organizace, která dnes sdružuje přes stopadesát zájemců. Tím patří mezi nejpočetnější vůbec. Během zastávek bylo vzpomenuto i na živočichy, které lze v této oblasti vidět. Svojí úlohu sehrálo nejen mluvené slovo organizátorů, ale i vkusné informační tabule, instalované Lesy města Rokycan. V průběhu cesty zaujala účastníky i péče o les a jeho obyvatele. "Díky teplému počasí jsme mohli pozorovat řadu drobných opeřenců vyskytujících se nejen na polích, ale i v souvislém lesním komplexu. Svým nesmělým zpěvem dávali vědět, že zima nás již pomalu opouští a nastává v jistém předstihu jaro.
Plni dojmů jsme se vraceli utahaní z krásně prožitého dne, ale s nadějí, že se již brzy setkáme při nějaké další zajímavé akci rokycanských ochránců přírody, kteří zvou další zájemce do svých řad. Nejbližší akcí bude neméně zajímavá vycházka za zimujícími opeřenci na řece Berounce, která se uskuteční v sobotu 23. února. Sraz zájemců je opět v 9.00 hodin před nádražím Českých drah v Rokycanech nebo v 9.45 hodin před nádražím v Plzni – Doubravce," uvádí Moulis. Smyslem této akce je podle něj návštěva zimoviště vodního ptactva u Svatého Jiří V Plzni. "Věříme, že zde uvidíme nejen množství labutí, kachen, kormoránů, ale i vzácnější druhy severských kachen – hoholy severní a morčáky velké. Možností je i spatření orla mořského, který se na této lokalitě také pravidelně vyskytuje. Takže neváhejte a přijďte.
Bližší informace o námi pořádaných akcích lze nalézt na internetových stránkách na adrese : www.csop.rokycany.zde.cz," tvrdí ochránce přírody . Možností je i osobní návštěva nebo využití telefonního čísla : 371 722 686 či 603 239 922. "Rádi Vás mezi sebou přivítáme a nemusíte být zrovna registrovanými ochránci přírody," dodává Moulis.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů