Středa, 24. dubna 2024

Své znalosti o stromech si ověřte v soutěži Živá Praha

Své znalosti o stromech si ověřte v soutěži Živá Praha

PRAHA – Arnika připravila pro pražské studenty další kolo soutěže Živá Praha. Čtvrtá řada je věnována tématu stromů v parcích a alejích. Studenti i další soutěžící se dozví, proč jsou stromy pro náš život důležité, jaké stromy v Praze jsou památné i co dělat, když dochází k jejich kácení. Účastníci soutěžního kvízu mohou ověřit své znalosti a následně je porovnat s dalšími soutěžícími. Tři nejlepší získají zajímavé tématické ceny. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií - na základní a střední školy.

Cílem únorového kola je poukázat především na význam stromů ve městech. Stromy mají nesporný vliv na duševní pohodu obyvatel měst. Zachycují prachové částice i toxické látky, dokáží omezovat hluk, při teplém počasí významně ochlazují své okolí a poskytují stín. Důležitá je i jejich estetická funkce. A v neposlední řadě jsou stromy živé organismy, jejichž ochrana je upravena zákonem. Především pokud jde o stromy na pozemku právnické osoby nebo na veřejném prostranství, mají občané možnost vzepřít se zbytečnému kácení, případně alespoň žádat za pokácené stromy výsadbu nových.   

Soutěž Živá Praha probíhá od listopadu 2007 do dubna 2008. Každý měsíc je vyhlašováno jiné téma týkající se ekologie a životního prostředí. Únorovým kolem začíná druhá část soutěže, která se věnuje ochraně přírody - stromům, vodě a živočichům a rostlinám. Po skončení třech kvízových kol (v květnu) mohou soutěžící zpracovat esej na jedno z těchto témat. Na závěr projektu se mohou aktivní soutěžící podílet na tvorbě výstavy „Živá Praha“, která bude nabídnuta pražským školám pro ekovýchovné účely.

Aktuální téma, kvízové otázky, možnosti zapojení, registrační formulář a další potřebné informace najdou zájemci na adrese www.zivapraha.arnika.org. Soutěž je otevřená i pro mimopražské žáky. Zapojit se ale mohou i ti, kteří již odrostli školním lavicím. I na ně čeká cena v podobě tématického dárkového balíčku.

Projekt Živá Praha podpořilo grantem Hlavní město Praha.

Zdroj: www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů