Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody otevřou v Meziříčí výstavu Člověk a krajina

Ochránci přírody otevřou v Meziříčí výstavu Člověk a krajina

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ochránci přírody z Valašska otevřou vernisáží ve čtvrtek v 17:00 v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí výstavu fotografií přírody. Expozice nazvaná Člověk a krajina bude symbolickou tečkou za projektem Valašské centrum pro udržitelný život. ČTK o tom dnes informoval mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

Ekologové dva roky za finančního přispění Evropského sociálního fondu a ministerstev životního prostředí a práce a sociálních věcí pořádali přednášky o přírodě a její ochraně i tvůrčí dílny, v nichž si zájemci mohli vlastnoručně vyzkoušet pozapomenutá řemesla. Současně provozovali informační centra v turisty hojně navštěvovaných Teplicích nad Bečvou, Pustevnách, Pulčíně a Bystřičce a po dobu jednoho roku také ve Valašském Meziříčí.

"Časově omezená finanční podpora zmíněných institucí ale končí, a budoucnost 'iček' - s výjimkou valašskomeziříčského, které už rok provozuje městem zřízená Rozvojová agentura Via - je velmi nejistá," uvedl Beneš. Podle jednatele Milana Orálka ekologové hovoří s domovskými obcemi o zachování provozu. "To si ale vyžádá určité prostředky, a těch se ve skromných obecních rozpočtech nedostává," poznamenal Orálek.

Podle něho zatím přislíbila pomoc jen obec Francova Lhota, jež hodlá částkou 50.000 korun financovat provoz centra Pulčín bez přednášek a řemeslných dílen. Současně se prý také jedná o zajištění letního provozu "ička" nedaleko přehrady Bystřička.

Nejistý osud zbývajících informačních center tak poněkud kazí dojem z připravované fotografické výstavy, rozdělené do tří částí. Její členění odpovídá tématům jednotlivých tvůrčích seminářů, které byly věnovány krajinářské tvorbě, vodě, lesu a makrofotografii a konečně reportážní fotografii z Mikulášského jarmarku ve Valašských Kloboukách.

Výstava Člověk a krajina potrvá do 9. března. Zhlédnout ji lze denně kromě pondělí od 9:00 do 17:00.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů