Pátek, 19. dubna 2024

Japonci zabíjejí i velrybí mláďata

Japonci zabíjejí i velrybí mláďata

Teprve po několikadenním váhání zveřejnily australské úřady svědectví o charakteru údajného "vědeckého" lovu velryb japonskou flotilou. Snímek ukazuje samici plejtváka malého s mládětem, jak jsou jejich zakrvácená mrtvá těla vytahována na palubu konzervárenské lodi Yushin Maru II., jejíž záď ironicky zdobí nápis "vědecký výzkum pod Mezinárodní velrybářskou komisí".
"Když jsem to viděl, bylo mi zle a pociťoval jsem smutek. Oni tomu říkají věda, ale je to jenom zabíjení velryb," řekl australský ministr životního prostředí Peter Garrett.
Japonský ústav pro výzkum kytovců, pod jehož hlavičkou japonští velrybáři loví, obvinil Canberru ze šíření dezinformací. Dvě zvířata zachycená na zádi lodi prý k sobě nepatřila. "Není to matka s mládětem. Australská vláda i média vytvářejí nebezpečnou, citově zabarvenou kampaň, která může vztahy zemí vážně narušit," reagoval v Tokiu ředitel ústavu Minoru Morimoto.

minke whale and her calf, less than a year old

Foto popis: Pracovníci australské pobřežní stráže a ochranáři monitorují závěrečnou fázi jedné z akcí japonských velrybářů v jižním Pacifiku.
Foto Autor - Foto Reuters - Australian Customs
http://typingisnotactivism.wordpress.com/

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů