Sobota, 20. dubna 2024

Liberec: Dohadování o sněhu pro lyžaře

Ochránci přírody obviňují pořadatele z porušování zákonů
Liberec: Dohadování o sněhu pro lyžaře

Boj o každý kousek sněhu nyní probíhá v Liberci a v Jizerských horách. Pořadatelé víkendových závodů Světových pohárů v běhu na lyžích a v severské kombinaci podle dostupných informací dokonce ničí běžecké stopy vyhlášené Jizerské magistrály, aby uspokojili profesionální lyžaře při generálce na mistrovství světa, které by se v Liberci mělo konat za rok. Tým kolem předsedkyně organizačního výboru Kateřiny Neumannové minulý týden slíbil Mezinárodní lyžařské federaci (FIS), že závody uspořádá. Aby se tak stalo, musí se z Jizerských hor navézt až deset tisíc kubíků sněhu těžkými nákladními auty právě z Jizerských hor. To se nelíbí ekologům a ochranářům, kteří tvrdě protestují.

Zákon o ochraně přírody prý porušili podle ekologů pořadatelé z Liberce. V noci na neděli totiž odvážela těžká nákladní auta sníh na tratě do Vesce z luk na Jizerce a nakladače ho tam plošně vyhrnovaly až na zem. Sníh braly také z některých lesních cest. Oznámil to Vladimír Vršovský ze Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory. "Louky na Jizerce leží ve druhé nejpřísněji chráněné zóně chráněné krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Za poškozování přírody tam hrozí pokuta až dva miliony korun," prohlásil Vršovský. Bagry berou sníh přímo na Jizerské magistrále v okolí Smědavy a ničí běžkařské tratě.

Ekologové ze správy CHKO informovali již 7. února představitele organizačního výboru SP, že odvážení sněhu z luk na Jizerce je protiprávní. "Sníh pořadatelé berou také z uzavřené krajské silnice druhé třídy Souš-Smědava. Na komunikaci jim sice zákon o ochraně přírody dovoluje vjíždět, ale telefonovala nám řada lidí a stěžovali si, že nakladače ničí běžecké stopy," upozornil Vršovský.

Ondřej Duda z osady Jizerka vytvořil protestní řetězový e-mail s upozorněním na ničení běžecké stopy na uzavřené silnici Souš - Smědava a vyhrnování sněhu z louky na Jizerce a z dalšího území v Jizerských horách. "Bojím se, co se může dít v Jizerských horách se sněhem před mistrovstvím světa, když před Světovými poháry vidíme takové věci. Kvůli závodům pro několik desítek profesionálů likvidují pořadatelé sníh ze vzácných luk na Jizerce a z trasy Jizerské magistrály, kterou využívají tisíce rekreačních lyžařů," konstatoval Duda.

Druhá strana se brání, že na veškerý odvoz sněhu má povolení. Generální sekretář organizačního výboru Jaroslav Honců dokonce citoval dopis, v němž mu ředitel krajského inspektorátu Lesů ČR Luděk Říčař umožňuje "sbírání" sněhu z těch lokalit, o kterých ekologové a ochranáři tvrdí, že je to protiprávní. Vysvětlil také, že mohlo dojít k nedorozumění, protože včera se skutečně v jedné lokalitě u Smědavy pohybovala rolba. "Nebyla však naše, ale Jizerské o.p.s., té, která spravuje Jizerskou magistrálu," uvedl Honců.

Předsedkyně organizačního výboru Kateřina Neumannová však připustila, že mohlo dojít k nabírání sněhu mimo určené místo. "Pokud se to potvrdí, jsem připravena problém řešit, omluvit se a urovnat způsobenou škodu," řekla Neumannová, podle níž jde i o spory mezi sousedy jednotlivých pozemků.

zdroj: E15

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů