Pátek, 29. března 2024

Na Světový pohár do Liberce míří kromě závodníků i demonstranti

Na Světový pohár do Liberce míří kromě závodníků i demonstranti
Běžci na lyžích budou v Liberci při Světovém poháru závodit nejen okolo diváků, ale i před demonstranty. Ti nesouhlasí s dovozem sněhu z Jizerských hor. V závodním areálu, který je až na dvoukilometrový okruh z dovezeného sněhu zcela holý, proběhnou dopoledne dvě protestní akce.
 
Za jedním stojí liberečtí zelení a další občané. Od 9:15 chtějí na parkovišti u hlavního vchodu demonstrovat a běžeckými hůlkami "pohrozit" libereckým politikům a organizátorům Světového poháru.
"Jsme rekreační běžkaři a chceme dát najevo, že ne všichni lidé v Liberci jsou odvázaní ze závodů ve Vesci na pravém jizerském sněhu. Navážení sněhu desítky kilometrů kvůli víkendovému běhání pár desítek sportovců je zvrácenost, která stála někoho pár milionů," říká  jeden z organizátorů a liberecký zastupitel Jan Korytář.
 
Elektronickou poštou se šíří i další akce s názvem Sníh patří všem aneb sněhuláci ve Vesci. Lidé mají přijít podle odesílatelů k běžeckému okruhu a z dovozeného sněhu si postavit sněhuláka.
"Zalyžujte si na 400 metrech, ukradených z Jizerských magistrály. Sníh patří všem a nelze tolerovat, aby si ho přisvojovali lidé z politického a sportovního byznysu. Víkendové závody se uskuteční jenom díky porušování zákona o ochraně přírody, je třeba jim pokojným a kultivovaným způsobem zabránit," uvádí se v e-mailu.
Navážení sněhu z Jizerských hor vzbudilo mezi lidmi velké pozdvižení a v Liberci po dlouhé době nečekaně velkou vlnu odporu.
Pořadatelé SP brali sníh pro Vesec i z louky v osadě Jizerka v druhé zóně chráněné krajinné oblasti a z lyžařské Jizerské magistrály. Kvůli tomu je magistrála na řadě míst neprůjezdná a běžkaři musí chodit po části úseků pěšky.
Organizátoři o demonstraci vědí. "O této akci víme. Pozvánka na ni koluje mailem. Je třeba dodat, že na demonstraci nemají povolení," uvedl mluvčí organizačního výboru SP Zdeněk Soudný.
Podle něho měli organizátoři závodů ještě informace o jedné ostřejší akci. "Proto jsme kontaktovali policii,"  dodal. Organizátoři prý měli obavy, že například někdo posype běžeckou trať pískem. Proto celý areál hlídali i v noci.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů