Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stát Kiribati má největší mořskou rezervaci světa

Stát Kiribati má největší mořskou rezervaci světa
Tichomořské Kiribati dnes vyhlásilo část svého území chráněnou mořskou oblastí, která je největší svého druhu na světě. Oblast o velikosti Kalifornie zahrnuje útesy a osm korálových ostrovů, jež jsou útočištěm mnoha druhů ryb i ptáků.

Chráněná oblast Phoenixské souostroví leží ve východní části Mikronésie a její součástí jsou i podmořské hory. Jde o jeden z posledních nedotčených oceánských ekosystémů s korálovými ostrovy na světě. "Korálové útesy a ptačí populace na ostrovech jsou jedinečné, člověkem prakticky nedotčené," prohlásil kiribatský ministr životního prostředí Tetapo Nakara.

Ministerstvo má v plánu plně zavést chráněnou oblast na území o rozloze 410 500 kilometrů čtverečních do konce roku. Hodlá tím zároveň přilákat i více turistů.

Pro srovnání: známá australská mořská rezervace Velký bariérový útes zahrnuje území o ploše 345 tisíc čtverečních kilometrů.

V oblasti tak bude omezen komerční rybolov, což sníží příjmy vlády z povolení zahraničním rybolovným společnostem. Ale nahradit by to mělo zvýšení turistického ruchu, který nyní tvoří asi dvacet procent hrubého domácího produktu. Místním rybářským komunitám bude lovení ryb pro jejich obživu povoleno.

Vláda rovněž usiluje o to, aby nová chráněná oblast byla zanesena na seznam světového dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Při leteckém monitoringu rezervace budou ostrovní zemi pomáhat také sousedé, Austrálie a Nový Zéland.

Ostrovní stát ve střední části Tichého oceánu Kiribati je člen britského Společenství. Tvoří jej 33 atolů ve třech od sebe značně vzdálených ostrovních skupinách: Gilbertovy ostrovy, ostrovy Line, Phoenixské souostroví a ostrov Banaba. Z 95 000 obyvatel Kiribati jich asi pět desítek obývá jeden z chráněných atolů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů