Středa, 24. dubna 2024

Města mohou již třetím rokem soupeřit o titul Město stromů

Města mohou již třetím rokem soupeřit o titul Město stromů

 Do 5. června se mohou města České republiky ucházet o titul Město stromů. Vítězi bude kromě putovního žezla předán i šek v hodnotě 250 tisíc korun jako příspěvek na uskutečnění osvětové kampaně. Třetí ročník soutěže Město stromů vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice. Hlavním partnerem soutěže je společnost Tetra Pak. Program Strom života podporuje čtvrtým rokem společnost Skanska, která na něj v letošním roce věnuje 6,2 milionu korun.

 

Životní prostředí a s ním související problémy se v posledních letech dostávají do popředí zájmu veřejnosti. Stav životního prostředí je také čím dál častěji kladen do přímé souvislosti se zdravím obyvatel. Projekt Město stromů se snaží tento příznivý trend dál rozvíjet,“ uvádí důvody vzniku soutěže Mirka Drobílková z Nadace Partnerství. Během června vybere odborná porota město, které v říjnu převezme žezlo Města stromů. Po celý rok pak bude v tomto městě probíhat osvětová kampaň s ústředním motivem stromů. Přihlášky do soutěže mohou posílat všechny obce o minimální velikosti obce s rozšířenou působností (tj. obce III. typu).

Držením titulu Město stromů 2007 je Tachov, kde se od loňského podzimu koná celá řada aktivit zaměřených na téma zeleně a životního prostředí. Obyvatelé se tak mohou účastnit četných výsadeb stromků, výstav, koncertů, soutěží či besed. „Velký úspěch mělo listopadové sázení stromků v genovém sadu. Napadl sníh, ale přesto přišlo asi 150 lidí. Akce měla velký ohlas, rozvěsili jsme klobásy na strom k ohništi, takže to vypadá, že nejoblíbenějším stromem Tachova bude vyhlášen Klobásovník velkolepý,“ svěřila se Ilona Gonová z odboru životního prostředí, která je koordinátorkou kampaně v Tachově.

 Velkou motivací pro soutěžící může být i finanční prémie určená pro vítěze. Díky podpoře společnosti Tetra Pak byla v letošním roce zvýšena na 250 tisíc korun. „Společnost Tetra Pak celosvětově podporuje trvale udržitelný rozvoj, především v oblasti obnovitelných zdrojů a snižování emisí CO2. Za každý strom využitý k výrobě kartónových obalů Tetra Pak vysazujeme 10 nových sazenic. Soutěž Město stromů tedy úzce souvisí s našimi aktivity jinde ve světě, a proto jsme se rozhodli tento projekt ve spolupráci s Nadací Partnerství podpořit. Věříme, že tak přispějeme k vytváření lepšího životního prostředí v českých městech," uvedla Hana Zmítková ze společnosti Tetra Pak.

kontakt: 

Mirka Drobílková, tel.: 515 903 125, e-mail: mirka.drobilkova@ecn.cz

www.stromzivota.cz, www.mesto-kromeriz.cz, www.mu-st.cz, www.tachov-mesto.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů