Čtvrtek, 28. března 2024

Vodním ptákům se v Třineckých železárnách líbí

Vodním ptákům se v Třineckých železárnách líbí

TŘINEC - Morčák velký, kachna divoká, kormorán velký, konipas horský, ledňáček říční, volavka popelavá a potápka malá. Těchto sedm druhů vodních ptáků žije na přibližně šestiapůlkilometrovém úseku vodního toku Olše protékajícího územím Třineckých železáren.

V lednu probíhalo v Třineckých železárnách již po čtvrté sčítání vodních ptáků. "Letos jsme zjistili největší výskyt kachny divoké, a to 291 jedinců, kormoránů bylo pouze deset" říká vodohospodář TŽ Radim Klimša. Odborníci celkem napočítali na území železáren 340 jedinců. Výsledky letošního sčítání vodních ptáků opět potvrdily, že tato skupina živočichů zde nachází trvale příznivé podmínky k životu. Tato skutečnost pouze dokládá podstatné zlepšení stavu životního prostředí a zejména čistoty vod oproti minulosti. "Zajímavý je výskyt morčáka velkého. Tento druh obývá především severnější lokality a v našich oblastech se vyskytuje jen zřídka," říká vodohospodář železáren.

Tato akce byla součástí mezinárodního sčítání vodních ptáků, které je koordinováno celosvětovou organizací Wetlanda Intenational se sídlem v Nizozemí a které probíhá již od roku 1967. V současné době je mezinárodní sčítání vodních ptáků organizováno ve více než sto státech pěti kontinentů. "Cílem těchto aktivit je monitoring početnosti vodních ptáků a jejich změn. Získané údaje jsou využity pro odhad velikosti populací, identifikaci druhů a populací s výraznými změnami početnosti, k vytipování mezinárodně významných lokalit vodního ptactva a k zlepšení jejich ochrany."


Autor / zdroj: Dušana Chrenechová

http://www.morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů